Доступність посилання

ТОП новини

Таліби закликали Трампа вивести війська США з Афганістану


Афганські сили безпеки блокують дорогу до парламенту країни після атаки бойовиків, 10 січня 2017 року
Афганські сили безпеки блокують дорогу до парламенту країни після атаки бойовиків, 10 січня 2017 року

Афганський рух «Талібан» закликав президента США Дональда Трампа вивести американські війська з Афганістану.

У поширеному сайтом талібів відкритому листі, достовірність якого 23 січня підтвердила розвідувальна спільнота SITE, бойовики заявляють Трампу, нібито Сполучені Штати втратили довіру після того, як витратили мільярди доларів на 15-річний конфлікт, який не має кінця в осяжному майбутньому. «Відповідальність довести до кінця цю війну лежить на ваших плечах», – мовиться в заяві.

Таліби неодноразово закликали Сполучені Штати та їхніх союзників залишити Афганістан і виключали мирні переговори з урядом у Кабулі, поки іноземні сили залишаються на афганській землі.

Трамп дотепер не заявляв своєї позиції щодо Афганістану, хоча казав, що підтримує розміщені там війська США, а також призначив на чільні позиції двох колишніх генералів з великим афганським досвідом.

У 2001 році Сполучені Штати надіслали десятки тисяч військових в Афганістан у складі міжнародної коаліції під проводом НАТО для боротьби з угрупованням «Аль-Каїда». Нині кількість сил США в Афганістані скоротилася до 8400 людей, що перебувають там офіційно вже в небойових ролях, головно як інструктори і радники.

Після завершення у 2014 році основної частини міжнародних зусиль в Афганістані таліби мають нові успіхи в боротьбі з силами підтримуваного Заходом уряду, який тепер контролює лише дві третини території країни.

XS
SM
MD
LG