Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Киргизстані відновив довічне ув’язнення для правозахисника Аскарова


Засідання Чуйського обласного суду, Бішкек, 24 січня 2017 року
Засідання Чуйського обласного суду, Бішкек, 24 січня 2017 року

Суд у Киргизстані відновив довічне ув’язнення для правозахисника Азімжана Аскарова.

Чуйський обласний суд у столиці Киргизстану Бішкеку 24 січня визнав Аскарова винним у розпалюванні міжетнічної ворожнечі в 2010 році, коли в результаті сутичок на півдні Киргизстану між киргизькими узбеками і киргизами загинули понад 450 людей. Аскарова також засудили за звинуваченням в участі у вбивстві поліцейського під час сутичок.

Суддя Кідік Джунушпаєв заявив, що суд «підтримує обвинувальний вердикт суду Джалалабада» і вирок, ухвалений у вересні 2010 року.

66-річний Аскаров заявив, що на знак протесту почне голодування. Його адвокати повідомили, що оскаржать вердикт.

Азімжан Аскаров на засіданні суду в Бішкеку, 4 жовтня 2016 року
Азімжан Аскаров на засіданні суду в Бішкеку, 4 жовтня 2016 року

Правозахисниця Толекан Ісмаїлова, яка брала участь у захисті Аскарова, назвала рішення суду політичним.

У липні 2016 року Верховний суд Киргизстану скасував довічне ув’язнення для правозахисника Азімжана Аскарова і відправив його справу для перегляду в суд нижчої інстанції.

Через сигнали міжнародної спільноти до Бішкека з вимогою звільнити Аскарова Верховний суд країни перед цим заявив, що його рішення від грудня 2011 року переглядається через «нові обставини, що з’явилися в цій справі».

Азімжан Аскаров є громадянином Киргизстану узбецького походження. Він був засуджений за звинуваченням в організації сутичок на півдні Киргизстану в 2010 році між киргизькими узбеками і киргизами, в результаті чого загинуло понад 450 людей, більшість із яких – узбеки за національністю. Аскарова також засудили за участь у вбивстві поліцейського під час сутичок.

ООН закликала Киргизстан звільнити Аскарова, який заявляє, що справа проти нього політично мотивована. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала його в’язнем сумління.

XS
SM
MD
LG