Доступність посилання

ТОП новини

Підсумковий документ переговорів щодо Сирії не підписали сторони сирійського конфлікту


Представники Казахстану, ООН і країн-посередників зачитують прикінцеву заяву, якої не підписали самі сирійці, Астана, 24 січня 2017 року
Представники Казахстану, ООН і країн-посередників зачитують прикінцеву заяву, якої не підписали самі сирійці, Астана, 24 січня 2017 року

Підсумковий документ переговорів щодо припинення вогню в Сирії, що завершилися у столиці Казахстану Астані, підписали тільки держави-посередники Туреччина, Росія й Іран, але не підписали ні сирійська опозиція, ні владний режим.

У документі Анкара, Москва і Тегеран домовилися створити механізм спостереження за нетривким режимом припинення вогню в Сирії. Але на переговорах не досягли поступу щодо політичного врегулювання руйнівної шестирічної громадянської війни в Сирії.

Представники сирійської опозиції висловили невдоволення прикінцевою заявою й оголосили власний план альтернативного механізму спостереження за дотриманням перемир’я. Як заявив голова опозиційної делегації Мухаммад Аллуш, план опозиції має на меті визначати обсяги порушень перемир’я і відповідальних за ці порушення, і цей документ уже передали посадовцям Туреччини, Росії й Ірану.

Представники офіційного Дамаска, зі свого боку, заявили, що не підуть ні на які переговори урядового рівня з Анкарою і не підпишуть жодного документа, під яким буде підпис представника Туреччини – яка відома своєю твердою позицією, що для врегулювання конфлікту президент Сирії Башар аль-Асад має залишити посаду і відійти від влади.

Наступні переговори про сирійське врегулювання, цього разу під егідою ООН, заплановані на 8 лютого в Женеві.

Унаслідок громадянської війни в Сирії, що почалася навесні 2011 року після жорстокого придушення владою демонстрацій за демократію, загинули, за оцінками, близько 300 тисяч людей, мільйони стали вимушеними внутрішніми переселенцями чи біженцями до інших країн. Останнім часом у війну вступили Росія й Іран на боці влади, а Туреччина на боці частини опозиції.

XS
SM
MD
LG