Доступність посилання

ТОП новини

Президент Румунії планує оскаржити указ уряду про послаблення боротьби з корупцією


Румунський поліцейський стріляє в повітря під час сутичок з протестувальниками в Бухаресті, 1 лютого 2017 року
Румунський поліцейський стріляє в повітря під час сутичок з протестувальниками в Бухаресті, 1 лютого 2017 року

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявляє, що оскаржить у Конституційному суді указ уряду країни щодо декриміналізації деяких корупційних порушень чиновників, який призвів до масових протестів у країні.

Йоганніс 2 лютого також заявив, що вимагає відставки міністра внутрішніх справ Даніели Дан. За його словами, їй не вдалося гарантувати мирне проведення протестів.

Водночас 2 лютого подав у відставку міністр торгівлі і підприємництва Румунії Флорін Жіану на знак протесту проти рішення уряду.

Тим часом, протести проти рішення румунського уряду декриміналізувати деякі корупційні порушення чиновників поновилися на вулицях Бухареста.

2 лютого біля будівлі уряду зібралися сотні людей. За день до цього у близько 50 містах на акції вийшли понад 300 тисяч людей.

Понад 150 тисяч людей протестували в Бухаресті 1 лютого. Між деякими групами протестувальників і поліцією виникли сутички. За даними влади, кілька поліцейських і мітингувальників були поранені.

Згідно з указом уряду від 31 січня, від кримінальної відповідальності звільняються чиновники за корупцію зі збитками менше ніж 200 тисяч леїв (близько 47,5 тисячі євро). Таке рішення уряд Румунії пояснив необхідністю приведення кримінального кодексу країни у відповідність з конституційним законодавством. Рішення почне діяти через 10 днів, якщо суд не заблокує його.

Виконавчий орган Європейського союзу 1 лютого закликав Румунію продовжувати боротьбу з корупцією. «Боротьба проти корупції повинна посилюватися, а не зупинятися», – мовиться у спільній заяві президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера та його заступника Франса Тіммерманса, опублікованій 1 лютого.

Президент Вищої ради магістратури Румунії, органу, який спостерігає за судочинством, вже оскаржила це рішення уряду.

XS
SM
MD
LG