Доступність посилання

ТОП новини

Червоний Хрест занепокоєний ризиком погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі


Місцеві жителі та військові біля пунктів обігріву в Авдіївці, 1 лютого 2017 року
Місцеві жителі та військові біля пунктів обігріву в Авдіївці, 1 лютого 2017 року

Міжнародний комітет Червоного Хреста занепокоєний ризиком погіршення гуманітарної ситуації через активізацію бойових дій на сході України.

Як йдеться в заяві організації, десятки тисяч людей від 29 січня перебувають в епіцентрі бойових дій, бойові дії впливають на цивільне населення, що опинилося відрізаним від таких базових речей як електро-, водо- й теплопостачання, та ще за умов сильних морозів.

«Ми дуже занепокоєні тим, як ескалація бойових дій вплинула на цивільне населення. Багато життєво важливих комунікацій, таких як електромережі і водогони, було пошкоджено, що може мати істотні гуманітарні наслідки для тисяч людей по обидва боки від лінії зіткнення», – сказав голова делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Алан Ешліманн.

У МКЧХ зазначають, що бойові зіткнення особливо небезпечні в районі селища Авдіївка, але й інші території також постраждали, є повідомлення про жертви й руйнування у багатьох районах Донецької й Луганської областей.

«Для нас є пріоритетним відновлення електропостачання і ремонт пошкодженого водогону. Поряд з численними іншими організаціями ми просимо максимально дотримуватися режиму припинення вогню, аби дозволити ремонтним бригадам полагодити пошкоджені лінії електропередач. На даний момент ми працюємо над доставкою палива для генераторів», – додав Ешліманн.

Останнім часом на Донбасі загострилася ситуація, зокрема, від 29 січня тривають запеклі бої неподалік Авдіївки. Сторони конфлікту звинуватили одна одну у спричиненні цих боїв, а також заявляють про жертви серед мирного населення внаслідок обстрілів. Загалом від 29 січня, за даними української поліції, внаслідок обстрілів Авдіївки загинула одна людина, 8 мирних жителів поранені. Через обстріли Авдіївка залишається частково без електрики, у деяких оселях відсутні також вода і опалення, є проблеми з мобільним зв’язком.

Угруповання «ДНР» зі свого боку повідомляло про обстріли низки населених пунктів на непідконтрольній Україні території. Складна гуманітарна ситуація склалася в окупованій Ясинуватій, що навпроти Авдіївки по той бік лінії фронту. Сьогодні бойовики звинуватили українських військових в обстрілах Донецька і Макіївки, внаслідок чого поранені четверо мирних жителів.

Через постійні обстріли Донецька фільтрувальна станція зупинила роботу, залишивши від 15 до 17 тисяч жителів Авдіївки без водопостачання. Крім того, у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що через відсутність електрики на Верхньокальміуській фільтраційній станції без води й опалення можуть залишитися окуповані бойовиками Донецьк, Ясинувата і частина Макіївки.

XS
SM
MD
LG