Доступність посилання

ТОП новини

Гербст: зустріч Трампа з Тимошенко спонукала до швидкої розмови з Порошенком


Джон Гербст
Джон Гербст

Директор Євразійського центру Атлантичної ради, колишній посол США в Україні Джон Гербст припустив, що зустріч президента США Дональда Трампа з українським опозиційним політиком Юлією Тимошенко, ймовірно, спонукала Білий дім швидко організувати телефонну розмову з президентом України Петром Порошенком.

«Випадкова або несподівана зустріч між Трампом і Тимошенко на Національному молитовному сніданку, я гадаю, змусила Трампа провести передчасну телефонну розмову з Порошенком. Але це дало змогу почути український погляд на справи і дізнатись те, що на даному етапі незрозуміло», – сказав Гербст Радіо Свобода.

«Гадаю, ми можемо прийняти на віру заяви Тимошенко, що Трамп сказав їй, що він не відвернеться від України. І Трамп сказав Порошенку, що санкції не знімуть найближчим часом. Тобто, на мою, думку все це може сприйматися як картина намірів президента (Трампа – ред.) на цьому етапі. І це, на мою думку, виглядає як крок уперед порівняно з тим, де він був тиждень чи два тижні тому», – додав колишній посол.

На думку Гербста, під час цих двох розмов Трамп «почув щось, що було або повністю новим для нього, або таким, на чому він не зосереджував свою увагу».

Щодо загального підходу, то на думку екс-посла, Дональд Трамп не прийшов на посаду з якимось чітким поглядом на Україну.

«Але, як виглядає, він прийшов на посаду з чітким поглядом на Росію. Це, радше, погляд, який викликає занепокоєння людей, які стежать за подіями в Європі. Він має зрозуміти, що Москва веде війну і здійснює агресію в Україні, і що Москва має сильні ревізіоністські погляди щодо Європи», – зазначив Джон Гербст.

Він додав, що новій американській адміністрації буде важко поєднати наразі подвійний підхід у питанні санкцій проти Росії, з одного боку, говорячи про занепокоєння бойовими діями на сході України і роллю Росії, а з іншого, припускаючи можливість скасування санкцій в обмін на співпрацю Москви у боротьбі з угрупованням «Ісламська держава».

«Я не переконаний, як звести разом ці дві заяви. Це ознака, що адміністрація Трампа не виробила чіткої, послідовної позиції щодо Росії та України», – зазначив Гербст.

4 лютого окремі західні ЗМІ, зокрема The Washington Post та Politico з посиланням на власні джерела повідомили про зустріч президента США Дональда Трампа і лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко за лаштунками щорічного Національного молитовного зібрання у Вашингтоні у четвер. За даними ЗМІ, у ході зустрічі Трамп запевнив Тимошенко у тому, що санкції проти Росії залишаться у силі, доки Україна не буде у безпеці. Водночас у західній пресі написали, що в адміністрації Трампа підтвердили зустріч з Тимошенко, але про жодні офіційні гарантії їй не йшлося.

У виданні Washington Post зазначили, що представники делегації від «Батьківщини», які були з Тимошенко у Вашингтоні, підтвердили слова Трампа про збереження санкцій щодо Росії. Водночас вони додали, що сама лідер «Батьківщини» не коментуватиме зустріч з американським лідером.

У партії «Батьківщина» 5 лютого підтверджують зустріч лідера партії Юлії Тимошенко з президентом США Дональдом Трампом.

Як повідомила прес-служба політичної сили з посиланням на народного депутата Сергія Власенка, який супроводжував Тимошенко під час її поїздки в США, зустріч мала приватний характер, тому партія не може розкривати будь-які нюанси її змісту.

XS
SM
MD
LG