Доступність посилання

ТОП новини

Поліція відкрила провадження за фактом блокування залізниці на Сумщині


На місці однієї з акцій блокування залізниці, архівне фото
На місці однієї з акцій блокування залізниці, архівне фото

Поліція Сумської області повідомила, що через блокаду залізниці на станції Конотоп почала кримінальне провадження за ст. 279 ч. 1 Кримінального кодексу України «Блокування транспортних комунікацій шляхом перешкоджання або іншим способом, що порушило нормальну роботу транспортних засобів».

До того ж, повідомили в поліції, в них є і звернення Конотопського відділення «Укрзалізниці» про збитки, заподіяні зупинкою вантажних потягів.

За цим повідомленням, народні депутати України, які разом із своїми прихильниками влаштували протестну акцію на залізниці в Конотопі, зупинили два українські вантажні потяги: один на чотири хвилини, інший більше ніж на годину.

У поліції нагадали, що стаття, за якою відкрили провадження, передбачає в разі визнання вини штраф від 50 до 150 неоподаткованих мінімумів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

Слідство триває, а начальник Головного управління поліції Сумської області Микола Лушпієнко, який прибув на місце події, закликав учасників блокади вирішувати питання виключно у правовому полі, не блокувати рух залізниці і проводити заходи мирно, не порушуючи закон та громадський порядок, мовиться в повідомленні.

Раніше в неділю учасники блокування залізниць на сході України заявили, що продовжили свою акцію, почавши зупиняти вантажні потяги і перевіряти супровідні документи в машиністів. Як можна зрозуміти з повідомлення так званого «штабу блокади торгівлі з окупантами», йдеться про їхню оголошену раніше в неділю акцію на станції «Конотоп», що є прикордонною з Росією. Блокадники стверджують, що пішли на такий крок у зв’язку з «незаконною», як вони заявляють, відмовою «Укрзалізниці» надати документи на ці потяги, що йдуть із території Росії – тепер ці потяги зупиняють неназвані народні депутати.

Вони також заявили, що очікують від «Укрзалізниці» «негайного виконання» цих вимог, які вони називають «законними», і надання документів «для здійснення депутатського контролю».

На яких підставах депутати зупиняють поїзди, не пояснено.

При цьому учасники акції зазначили, що електричок і пасажирських потягів вони не зупиняють.

Перед тим у неділю учасники блокування заявили, що проводять біля прикордонної станції Конотоп акцію «попереджувального блокування колій із Москви» з вимогами негайно надати документи на поїзди з вугіллям та іншими вантажами, що були знайдені на території товарної станції «Конотоп» у вагонах, як стверджується, з маркуванням «Російської залізниці».

За словами блокадників, працівники «Укрзалізниці» «незаконно», як вони стверджують, відмовляються надати ці документи, які від них вимагають неназвані народні депутати. Учасники акції вважають це «перешкоджанням виконанню депутатами своїх повноважень».

Іще від січня активісти, серед яких депутати Верховної Ради та люди, що називають себе ветеранами АТО, блокують деякі ділянки залізниці з вимогою припинити, за їхніми словами, торгівлю з окупованими районами Донбасу. Після критики щодо вибірковості такого блокування вони стали розширювати свою акцію, зокрема, й на інші залізничні ділянки та автошляхи, і також блокувати торгівлю з Росією.

XS
SM
MD
LG