Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС планують обрати Туска на другий термін президентства у Європейській раді – ЗМІ


Дональд Туск
Дональд Туск

Лідери ЄС, як очікується, нададуть колишньому прем’єр-міністрові Польщі Дональду Туску новий 30-місячний мандат на посаді президента Європейської ради, попри відсутність підтримки від представників його країни. Як повідомляють агенції Reuters і France-Presse, глави держав і урядів ЄС мають зробити вибір сьогодні, 9 березня.

«Ми зробимо все можливе, щоб домогтися того, щоб повторне призначення не відбулося сьогодні», – сказав міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

Попри заперечення з боку офіційної Польщі, дипломати заявили, що Туск, найімовірніше, буде підтриманий більшістю лідерів ЄС.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що його переобрання буде «ознакою стабільності» для блоку.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зазначив, що Нідерланди виступають за Туска, який вміє «тримати голову холодною» у неспокійний час.

Польський уряд, очолюваний консервативною партією «Право і справедливість», висунув замість Туска члена Європейського парламенту Яцека Саріуша-Вольського, якого відтак виключили з партії «Громадянська платформа» за те, що він зголосився кинути виклик Туску.

Дональд Туск був прем’єр-міністром, коли президентське подружжя Качинських і ціла делегація польських посадовців загинула в авіакатастрофі під російським Смоленськом у 2010 році.

XS
SM
MD
LG