Доступність посилання

ТОП новини

Поліція відкрила провадження через інцидент на Львівщині з меморіалом загиблим полякам


Сплюндровані український та польський меморіали жертвам НКВС, Київ, 25 січня 2017 року
Сплюндровані український та польський меморіали жертвам НКВС, Київ, 25 січня 2017 року

Поліція відкрила кримінальне провадження через облиття червоною фарбою меморіалу загиблим полякам у Підкамені на Львівщині.

Як повідомляє прес-служба Львівської області, інцидент кваліфікований слідчими як хуліганство, поліцейські встановлюють осіб, причетних до скоєння правопорушень.

Раніше стало відомо, що у Підкамені невідомі осквернили хрести і меморіальні таблиці загиблим полякам, написали «Смерть ляхам».

12 березня 1944 року у селі Підкамінь загинули поляки. Місцеві поляки з Підкаменя і довколишніх сіл переховувались у Домініканському монастирі і було замордовано. Меморіал загиблим полякам було зведено у 2012 році. На символічних могилах виписані імена жертв трагедії. Меморіал споруджено з ініціативи колишніх мешканців Підкаменя і за фінансової підтримки Польщі.

Це вже не перша провокація щодо польських пам’ятників в Україні. У січні невідомі вибухівкою підірвали хрест у Гуті Пеняцькій, вчинили акт вандалізму і в Биківні на Київщині, а 11 березня осквернено у Львові пам’ятник польським професорам на місці їхнього розстрілу у липні 1941 року.

XS
SM
MD
LG