Доступність посилання

ТОП новини

Джелял: причиною виклику на допит став донос про статус у Меджлісі


Про допит Нарімана Джеляла стало відомо вранці 13 березня
Про допит Нарімана Джеляла стало відомо вранці 13 березня

Причиною виклику учасника національного руху кримських татар Нарімана Джеляла до підконтрольного Москві Центру боротьби з екстремізмом в анексованому Криму став донос із посиланням на ефір телеканалу «112 Україна» восени 2016 року, повідомив сам активіст проектові Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Я був протитрований там як заступник голови Меджлісу. У зв’язку з тим він (той, хто звернувся до «Центру Е» – ред.) робить висновок, що я є членом Меджлісу, організації забороненої, відповідно, проти мене треба застосувати норми кримінального права Російської Федерації щодо участі в екстремістській організації. Саме для надання пояснень за цією заявою співробітник Центру протидії екстремізму викликав мене», – сказав Джелял.

Активіст дав свої пояснення щодо цього. Після цього в іншому кабінеті Джелял дав свідчення щодо контактів із кримським активістом Марленом Мустафаєвим і ще 10 людьми, які були затримані біля будинку Мустафаєва.

«Нібито я є другом із кимось із них у соціальних мережах. У мене просили пояснень, я пояснив, що у мене багато друзів у соціальних мережах, і не з усіма з них я особисто знайомий», – додав громадський активіст.

Джелял пробув у стінах «Центру Е» близько двох годин, він не виключає подальших викликів.

Вранці 13 березня стало відомо про допит Нарімана Джеляла. Про це повідомив лідер Меджлісу, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров та інші активісти кримськотатарського національного руху.

За повідомленням, допит відбувався в сімферопольському «центрі протидії екстремізму».

21 лютого в будинку Марлена Мустафаєва на околиці Сімферополя пройшов обшук у справі про демонстрацію «екстремістської символіки». Мустафаєва прийшли підтримати десять людей, які знімали те, що відбувалося, на відео. Всі ці люди були затримані. Пізніше Мустафаєва заарештували на 11 діб, його соратників – на п’ять.

У квітні 2016 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу на території анексованого півострова. Світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з такими діями російської влади. Захист Меджлісу відправив апеляцію до Верховного суду Росії, проте апеляційна інстанція підтвердила заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуванням громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск.

XS
SM
MD
LG