Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: лише 5 країн НАТО витрачають на свою оборону необхідні 2 відсотки ВВП


Єнс Столтенберґ під час виступу в Брюсселі, 13 березня 2017 року
Єнс Столтенберґ під час виступу в Брюсселі, 13 березня 2017 року

Лише п’ять із 28 країн-учасниць НАТО витрачають на свою оборону необхідні два відсотки від внутрішнього валового продукту, заявляє генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ.

«У 2016 році тільки п’ять держав-членів виділили два або більше відсотки ВВП на оборонні потреби, але цілком реальним є те, що всі держави можуть вийти на цей рівень», – заявив голова НАТО, презентуючи річний звіт про діяльність союзу за минулий рік.

Згідно зі статистикою, ріст оборонних видатків у європейських державах НАТО минулого року вперше в історії склав 3,8 відсотка.

Частка США в бюджеті НАТО за 2016 рік склала 45,9 відсотка, тим часом як частка європейських країн і Канади складає 54,1 відсотка.

Єнс Столтенберґ, зокрема, зауважив, що «оптимістично виглядають можливості Румунії», яка готова до виходу на 2-відсотковий рівень вже цього року. Латвія і Литва очікують на такий самий крок наступного року.

«Прогрес очевидний, але ще багато залишається зробити, бо досі немає справедливого розподілу витрат всередині нашого союзу НАТО», – заявив Столтенберґ.

Нова адміністрація США на чолі з президентом Дональдом Трампом закликала країни-союзниці НАТО збільшити зусилля для виконання своїх фінансових зобов’язань у рамках НАТО, зокрема, довівши оборонні витрати до передбачених нормами НАТО принаймні 2 відсотків від валового внутрішнього продукту. За попередні роки багато з країн-членів НАТО зменшили ці свої витрати до значно менших рівнів.

XS
SM
MD
LG