Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст вступить у справу за скаргою Меджлісу в ЄСПЛ як третя сторона


Павло Петренко
Павло Петренко

Міністерство юстиції України приєднається як третя сторона до позову Меджлісу кримськотатарського народу до Європейського суду з прав людини проти Росії, повідомив міністр Павло Петренко.

«Вони подали самостійно, ми вступатимемо в цю справу. Ми вирішили зробити таку конфігурацію, щоб виступити третьою особою на боці Меджлісу», – повідомив Петренко у Києві 31 березня.

Меджліс кримськотатарського народу 29 березня подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це 30 березня повідомили на сайті правозахисного центру «Мемориал», який представляє інтереси Меджлісу у ЄСПЛ.

Скарга пов’язана із забороною владою Росії діяльності Меджлісу і включенням його до списку екстремістських організацій.

Представники Меджлісу зазначили, що дії російської влади порушують статтю 11 про свободу зібрань і об’єднань Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод. Також заявники зазначили, що членів Меджлісу переслідують у зв’язку з їхньою політичною позицією. Всього у скарзі вказується на порушення п’яти статей конвенції.

У квітні 2016 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу на території анексованого півострова. Світове співтовариство висловило протест у зв’язку з такими діями російської влади. Захист Меджлісу відправив апеляцію у Верховний суд Росії, однак апеляційна інстанція підтвердила заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

16 січня Україна подала позов до Міжнародного суду, вищого судового органу у структурі ООН, про порушення Росією міжнародних конвенцій з протидії фінансуванню тероризму та расової дискримінації.

XS
SM
MD
LG