Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську ув’язнили шістьох громадян України – консул


Міліція затримує людей під час акцій у Мінську, Білорусь, 25 березня 2017 року
Міліція затримує людей під час акцій у Мінську, Білорусь, 25 березня 2017 року

Український консул у білоруському Мінську Олександр Новосьолов заявляє, що шістьох громадян України ув’язнили в столиці Білорусі після затримання в березні.

«Нам відомо про шістьох українських громадян, які перебувають в ізоляторі тимчасового утримання. Йде робота для забезпечення їхніх прав, я постійно в контакті з адвокатами трьох затриманих на День волі. Один відбуває 15 діб арешту, особи двох інших громадян встановлюються, так як у них не було при собі документів. Як тільки їхні особи будуть встановлені, вони будуть депортовані на батьківщину», – сказав Новосьолов Радіо Свобода.

«Це погано, що громадян затримують і нам їх доводиться захищати, але такі умови країни перебування. Затриманих 22 березня трьох громадян України я сам завтра відвідаю в ізоляторі. Наш обов’язок – стежити за дотриманням їхніх прав і сприяти якнайшвидшому виїзду на батьківщину після відбуття покарання», – сказав український консул.

Одного з арештованих громадян України Руслана Терещенка суд у Мінську засудив до 15 діб арешту за участь у демонстрації опозиції 25 березня – на День волі.

Прізвища ще двох українців, затриманих 25 березня, досі встановлюються, їх бачили у мінській тюрмі «На Окрестіна» – це двоє молодих хлопців, які були одягнені в тюремні роби, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За інформацією сайту «Білоруський партизан», цих двох звинувачують в причетності до нападу на будівлю податкової інспекції в Гомелі, у будівлю якої 24 березня кинули «коктейль Молотова».

За повідомленням, при затриманні у них відібрали документи і заявили, що «втратили» їх, а також весь одяг для експертизи на предмет наявності слідів займистих або вибухових речовин.

Ще про трьох арештованих українців, протестантських проповідників, стало відомо після того, як 2 квітня з тюрми був звільнений опозиційний активіст Олесь Логвинець, який перебував в одній камері з громадянами України і розповів про них у соціальних мережах.

Про те, що проповідників з України очікували в Мінську, повідомив юрист мінської протестантської церкви «Нове життя» Сергій Луканін: «22 березня в Мінську були затримані християнські проповідники з України Ашот Саркісян, Леонід Номерчук, Владислав Єрмолов з місії «Блага вість». Вони збиралися провести в Мінську біблійні семінари за участю південнокорейського проповідника, проте були затримані і засуджені на 15 діб за безпідставним звинуваченням нібито за те, що лаялися матом».

25–26 березня у Мінську та інших містах Білорусі міліція розігнала антиурядові зібрання, більше тисячі осіб було арештовано, близько сотні – засуджено до штрафів та арештів.

XS
SM
MD
LG