Доступність посилання

ТОП новини

Сенатори США закликали Лукашенка звільнити затриманих протестувальників


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Група сенаторів США, які представляють обидві провідні партії, надіслали лист президентові Білорусії Олександру Лукашенку. У цьому зверненні сенатори висловлюють «серйозну стурбованість» через придушення опору громадян, які протестували проти суперечливого податку на безробітних, і закликають негайно звільнити затриманих.

«Ми, як і раніше, стурбовані потоком політично мотивованих затримань і переслідуванням мирних демонстрантів, членів опозиційних партій, журналістів, правозахисників та інших активістів громадянського суспільства», – ідеться в тексті документа.

У листі, оприлюдненому 5 квітня, сенатори також висловлюють стурбованість щодо планів використання Росією білоруської території для «провокаційних військових ігор». Москва планує провести спільні з Білоруссю військові маневри під назвою «Захід» у вересні цього року.

Лист підписали демократи Річард Дурбін і Джин Шахін та республіканці Марко Рубіо і Джон Маккейн.

Багато білорусів протестували проти податку, запровадженого урядом Лукашенка щодо безробітних. Це спричинило масові арешти десятків демонстрантів і активістів 25 березня і серію поодиноких арештів упродовж кількох тижнів перед цією датою.

XS
SM
MD
LG