Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії протестувальники пікетували будівлю парламенту


Активісти з прапором Македонії, фото архівне
Активісти з прапором Македонії, фото архівне

У понеділок на вулицях столиці Македонії Скоп’є відбулися акції протесту, учасники якого вийшли з картонними «щитами» в руках як символами захисту країни від контролю з боку коаліції соціал-демократів та партій македонських албанців.

«Щити» з паперу та квіти у кольорах національного прапора головним чином тримали жінки, діти та люди літнього віку. Протестувальники пройшли від будівлі уряду під стіни парламенту, вимагаючи нових виборів і відмови від планів зробити албанську другою державною мовою.

Владна партія «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність») протягом декількох тижнів успішно перешокджає коаліції в формуванні нового уряду і обранні спікера парламенту.

Протестувальники називали героєм президента Джорґе Іванова за те, що він відмовився дати коаліції мандат на формування нового уряду, хоча вона і має більшість в парламенті.

Сполучені Штати і Європейський союз закликали «ВМРО-ДПМНЕ» припинити тактику протидії, яка, на думку Заходу, лише продовжить політичну кризу в країні.

Речниця Єврокомісії Мая Коціянчич 10 квітня заявила, що новий уряд Македонії «має бути створено без подальших зволікань на основі парламентської більшості, яка там є».

В обраному наприкінці минулого року парламенті Македонії партії албанської меншини отримали вирішальну роль, бо без них неможливе формування урядової коаліції. Як передумову вступу до коаліції вони вимагають обіцянку запровадити державний чи повний офіційний статус албанської мови по всій Македонії, поруч із македонською. Досі владна «ВМРО-ДПМНЕ» відмовилася виконати цю вимогу і не змогла сформувати коаліції. Досі опозиційні соціал-демократи, як виглядає, погодилися на це, що викликало тривалу хвилю протестів македонців і відмову президента країни надати лідерові соціал-демократів мандат на формування уряду.

XS
SM
MD
LG