Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель закликає Молдову дотримуватися домовленостей з ЄС


Європейський союз 19 квітня закликав Кишинів дотримуватися своїх торговельних угод зі співдружністю у час, коли президент Молдови Ігор Додон провадить політику на зближення з Москвою.

Речниця ЄС із закордонних справ і політики безпеки Набіла Массралі 19 квітня заявила, що Кишинів першочергово має визначитися із відносинами з ЄАЕС. Але, за її словами, Брюссель очікує, що Молдова повністю виконуватиме свої зобов’язання у рамках угоди про асоціацію з Євросоюзом.

У квітні президент Молдови підписав меморандум про співпрацю з Євразійським економічним союзом (ЄАЕС), у якому країна зараз має статус спостерігача.

Ігор Додон вважає ЄАЕС, до якого входять Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія і Киргизстан, альтернативою ЄС.

Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп різко розкритикував підписання меморандуму з ЄАЕС, заявивши, що це підриває зусилля уряду на зближення з Євросоюзом.

Президент Росії Володимир Путін намагається використовувати ЄАЕС для посилення впливу Москви на пострадянському просторі, а також для протистояння з ЄС і НАТО.

Наразі половина торгівлі Молдови припадає на ЄС.

Меморандум із ЄАЕС, як зазначав сам Додон, не є міжнародним договором і не створює для сторін прав і обов’язків, що регулюються міжнародним правом, а відтак не потребував затвердження в парламенті Молдови.

У Молдові посада президента переважно церемонійна, з обмеженими повноваженнями, зовнішня політика є прерогативою уряду – нині проєвропейського. Прем’єр Павел Філіп наголошував, що меморандум із ЄАЕС не матиме ніякої юридичної сили і уряд не буде фінансувати жодного заходу, передбаченого цим документом.

XS
SM
MD
LG