Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України вимагає від Росії звільнити Зейтуллаєва


Руслан Зейтуллаєв на одному з попередніх засідань суду в російському Ростові, 21 квітня 2017 року
Руслан Зейтуллаєв на одному з попередніх засідань суду в російському Ростові, 21 квітня 2017 року

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити кримського татарина Руслана Зейтуллаєва, якого суд у російському Ростові-на-Дону 26 квітня засудив до 12 років позбавлення волі.

«Висловлюємо рішучий протест російській стороні у зв’язку з ганебним вироком Русланові Зейтуллаєву. Рішення є політично вмотивованим. Так зване рішення базується на сфабрикованих обвинуваченнях. Вимагаємо звільнення Зейтуллаєва. Звернемося до партнерів посилити дипломатичний тиск на Росію», – написала в Twitter речниця МЗС Мар’яна Беца.

26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Зейтуллаєва до 12 років колонії суворого режиму за обвинуваченням в організації в Криму осередку «Хізб ут-Тахрір». Ця організація визнана терористичною і заборонена в Росії. Москва насаджує цю заборону і в окупованому українському Криму.

Зейтуллаєв від 4 квітня тримав голодування. Він висунув до російської влади низку вимог: припинити кримінальне переслідування кримських татар за статтями «тероризм» і «екстремізм», допустити до нього в СІЗО представників МЗС України, а також звільнити інших фігурантів севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір».

Зейтуллаєв планував голодувати до оголошення вироку і, за словами адвоката Еміля Курбедінова, сьогодні почне виходити з голодування.

Північно-Кавказький окружний військовий суд 7 вересня 2016 року визнав Зейтуллаєва винним в «участі в терористичному співтоваристві» і засудив його до 7 років позбавлення волі. Російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному суді Росії, і справа була знову направлена в Північно-Кавказький окружний військовий суд на перегляд. Слідчі органи наполягають на тому, щоб Зейтуллаєв був визнаний не учасником, а організатором терористичного співтовариства. Відповідна стаття Кримінального кодексу Росії передбачає санкцію від 15 років позбавлення волі до довічного ув'язнення.

XS
SM
MD
LG