Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія почала процес щодо Угорщини через закон про вищу освіту


Єврокомісія почала правовий процес щодо Угорщини через закон про вищу освіту, який може призвести до закриття Центрально-Європейського університету у Будапешті.

У заяві Єврокомісії, опублікованій 26 квітня, мовиться, що цей угорський закон «не сумісний з основами свободи внутрішнього ринку, а також з правом академічної свободи».

«Ми вирішили вжити правових дій щодо закону про вищу освіту, надіславши угорському уряду офіційне попередження, базуючись на ретельній юридичній оцінці», – зазначив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Центрально-Європейський університет, заснований американським мільярдером Джорджом Соросом у 1991 році, упродовж останнього місяця перебуває у центрі політичних дебатів в Угорщині.

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан упродовж тривалого часу звинувачує уродженця Угорщини Джорджа Сороса у втручанні у внутрішні справи цієї країни. Влада Угорщини запровадила певні обмеження щодо пов’язаних з Соросом організацій.

10 квітня президент Угорщини Янош Адер підписав закон, що може змусити Центрально-Європейський університет залишити Угорщину.

Адер сказав, що закон відповідає конституції і не обмежує академічну свободу.

Відповідно до закону, який за пропозицією уряду Віктора Орбана ухвалив парламент Угорщини, іноземні університети повинні мати університетське містечко як в Будапешті, так і в країні, де він заснований. Центрально-Європейський університет акредитований у Нью-Йорку, але не має американського відділення.

XS
SM
MD
LG