Доступність посилання

ТОП новини

У Росії організацію Ходорковського визнали «небажаною» перед протестами


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Російська Генеральна прокуратура визнала «Відкриту Росію» опозиціонера Михайла Ходорковського «небажаною організацією».

У російському відомстві стверджують, що діяльність організації нібито спрямована на «дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації» у країні і «дискредитацію результатів виборів, які проходять у Росії».

Крім «Відкритої Росії» Генпрокуратура зажадала внести до списку «небажаних організацій» «Інститут сучасної Росії», який очолює син Михайла Ходорковського.

Представники руху «Відкрита Росія» у відповідь на рішення Генпрокуратури заявили, що воно стосується лише зареєстрованої під цією назвою організації у Великій Британії. А на діяльність правозахисного проекту «Відкрита Росія», як стверджує сам Ходорковський, рішення Генпрокуратури не поширюється, оскільки російське законодавство не передбачає реєстрації громадського руху як юридичної особи, відтак його не можна визнати «небажаним» чи закрити.

«Відкрита Росія» – громадський мережевий рух. Головною метою проекту є створення у Росії «правової держави з чесними виборами, регулярно змінюваною владою і дотриманням прав людини». Сам Михайло Ходорковський заявляв, що одне з головних завдань створеного ним руху – забезпечення у Росії «спокійного переходу від авторитаризму».

29 квітня рух «Відкрита Росія» планує провести у кількох містах країни акції протесту під назвою «Набрид». Активісти хочуть закликати президента Росії Володимира Путіна відмовитися від участі у виборах 2018 року. Влада Москви не погодила акцію, поліція закликала громадян відмовитися від участі у ній.

Згідно з російським законодавством, «небажаній організації» забороняється вести діяльність на території країни, а за співпрацю з нею передбачена кримінальна відповідальність.

XS
SM
MD
LG