Доступність посилання

ТОП новини

Через п’ять років після вибухів у Дніпрі немає вироку суду


Чоловік намагається допомогти пораненому під час вибуху, Дніпро (тодішній Дніпропетровськ), 17 квітня 2012 року
Чоловік намагається допомогти пораненому під час вибуху, Дніпро (тодішній Дніпропетровськ), 17 квітня 2012 року

Через п’ять років після скоєння вибухів у Дніпрі досі немає вироку суду. Інформацію про це Радіо Свобода 27 квітня підтвердили в прокуратурі області.

За інформацією відомства, 2014 року, після того як державне обвинувачення відмовилось від звинувачень щодо двох осіб, які проходили у справі як пособники, – Дмитра Реви і Льва Просвірніна, суд повернув справу до Генеральної прокуратури на дорозслідування. Державне обвинувачення з цією позицію суду не погодилось і оскаржило рішення в апеляційному суді. Після цього кримінальна справа була спрямована на нове судове розслідування.

«Після цього всю доказову базу щодо обвинувачених – Віктора Сукачова і Віталія Федоряка – ми змушені вивчати заново в повному обсязі. Це зараз і відбувається. Наразі судове слідство вже завершується, після цього розпочнуться судові дебати», – зазначили в прокуратури області.

За даними прокуратури, найтяжча зі статей, за якими обвинувачуються підсудні, – стаття 258 Кримінального кодексу України – передбачає покарання строком від 10 до 15 ороків позбавлення волі або довічне ув’язнення.

У коментарі Радіо Свобода адвокат одного з обвинувачених Віктора Сукачова Євген Новоженін зазначив, що наступне засідання у справі відбудеться 11 травня. Влітку, вважає адвокат, вже може бути оголошений вирок.

«Я можу наперед сказати: їх засудять. Незалежно від того, вдалось довести чи ні, їх засудять, питання тільки – на скільки років. Це так довго тягнеться, що всі зацікавлені в тому, щоб була поставлена крапка. Вдумайтесь: 5 років люди очікують вироку. Це недоліки нашої правової системи. У нас, на жаль, так прописано в законодавстві: можна безкінечно тримати людей під вартою, не довівши їхньої провини», – сказав Радіо Свобода Євген Новоженін.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки нібито вимагали 3,5 мільйона доларів від держави. Серед підсудних були політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також звинувачували у скоєнні ще семи терактів у різних містах України.

У лютому 2014 року прокуратура відмовилась від своїх обвинувачень щодо Льва Просвірніна і Дмитра Реви.

XS
SM
MD
LG