Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має припинити «настрій вичікування» щодо збройного конфлікту в Україні – Лінкявічус


Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявляє, що Європейський союз дещо пригальмував свій вплив на ситуацію в Україні, причина цього – очікувальні настрої, пов’язані з виборами у ключових державах співдружності.

«Як ми можемо почуватися комфортно, коли ситуація в Україні не покращується. Зрозуміло, що панує «настрій вичікування» – через вибори в деяких державах, сподівання, що щось зміниться саме. Але ж можна чекати безкінечно, але агресія не буде припинена. Нам ніколи не пізно втрутитися: звичайно, не ми окупували Крим і проводимо агресію, але якщо ми можемо вплинути на ситуацію, то у тому, що коїться, є і наша відповідальність», – сказав дипломат, виступаючи на відкритті платформи «Форум України», ініційований Центром європейської політики у Брюсселі.

З огляду на це голова зовнішньополітичного відомства Литви закликає партнерів у Європейському союзі зібрати всі ресурси – інтелектуальні, дипломатичні, фінансові та інші – і вплинути на ситуацію на сході України.

На його думку, через міжнародні установи необхідно збільшити міжнародну присутність.

«Знаю, що це непросто здійснити через ООН з відомих причин (російського вето), але принаймні ми можемо використати ті інструменти, що ми маємо у розпорядженні ЄС», – зазначає Лінкявічус.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає і заявляє, що на непідконтрольних Києву територіях можуть бути хіба що російські «добровольці». Через роль Росії у подіях на Донбасі, а також через анексію Криму, Захід застосував щодо Москви кілька пакетів санкцій.

За останніми даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей, поранені понад 22 тисячі серед українських військових, цивільних осіб та сепаратистів.

XS
SM
MD
LG