Доступність посилання

ТОП новини

Інститут нацпам’яті припиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів в Україні – заява


Упродовж кількох останніх років пам’ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували й осквернювали, фото з сайту prostir.pl, 2014 рік
Упродовж кількох останніх років пам’ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували й осквернювали, фото з сайту prostir.pl, 2014 рік

Український інститут національної пам’яті припиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України.

«Протягом останніх двох років Інститут працював над створенням механізмів узаконення польських пам’ятників і пам’ятних знаків, встановлених в Україні без будь-яких погоджень з центральними або місцевими органами влади в період з 1991 до 2017 років. Ми прагнули досягти взаєморозуміння з польською стороною в питанні збереження місць пам’яті обох народів. Однак відсутність належної реакції польської влади на системне знищення українських місць пам’яті в Польщі змушує нас припинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України», – мовиться в заяві інституту.

Також Інститут ініціює перед Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій зупинення надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та благоустрою польських місць пам’яті в Україні.

«Звертаємося до представників органів місцевого самоврядування з проханням припинити розгляд будь-яких звернень польських державних інститутів, окремих осіб або громадських організацій про надання дозволів на установку нових польських пам’ятників і пам’ятних знаків або реставрацію вже наявних», – зазначається у заяві.

В Інституті наголошують, що руйнування братської могили воїнів УПА в Грушовичах біля польського Перемишля – це вже 15-й акт наруги над місцями пам’яті українського народу в Польщі з 2014 року, ці випадки залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами.

У селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня розібрали пам’ятник воїнам УПА, споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому.

Село Грушовичі розташоване поряд із містом Перемишль, де є чимала українська громада. Як повідомляє перемишльський інтернет-сайт portalprzemyski.pl, монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. Під час процесу руйнування пам’ятника на цвинтарі був присутній війт громади, на території якої розміщене грушовицьке кладовище. Пам’ятник зруйнували за дозволом місцевої влади як «нелегально встановлений».

Протест з приводу демонтажу пам’ятника на кладовищі у Грушовичах висловило Об’єднання українців Польщі. У своїй заяві організація назвала подію в селі Грушовичі «черговою антиукраїнською провокацією», здійсненою за два дні до 70-річчя операції «Вісла».

Упродовж кількох останніх років пам’ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували та осквернювали.

XS
SM
MD
LG