Доступність посилання

ТОП новини

Аваков звернувся до Інтерполу з листом про безпідставність звинувачень Росії щодо Яценюка


Арсен Аваков
Арсен Аваков

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся до Інтерполу з листом про безпідставність звинувачень Росії щодо колишнього прем’єр-міністра України, лідера партії «Народний фронт» Арсенія Яценюка.

«20 квітня Аваков звернувся з офіційним листом до Генерального секретаря Інтерполу Юргена Штока. У листі міністра викладені загальновідомі, більш ніж переконливі факти й аргументи, що свідчать про очевидну безпідставність звинувачень на адресу Яценюка. Зокрема, Арсен Аваков запевнив генсека Інтерполу в тому, що Яценюк ніколи не бував у Чечні, не брав участі у жодних збройних конфліктах, у вказаний російськими слідчими період проживав, навчався й працював за місцем свого народження на території України», – йдеться у заяві МВС.

У міністерстві, серед іншого, наголошують, що «політично вмотивовані й необґрунтовані рішення органів правосуддя не можуть бути підставою для затримання, арешту та екстрадиції».

У відомстві повідомляють про отримання копії звернення Росії до Інтерполу із запитом про оголошення Яценюка у міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції.

При цьому, наголошують у МВС, цей запит не є офіційним оголошенням Інтерполом Яценюка у міжнародний розшук і підлягає вивченню.

У березні суд у Росії заочно арештував Яценюка, у лютому його оголосили в розшук.

Російські слідчі звинувачують екс-прем’єра, зокрема за статтями «участь у збройній групі (банді)», «умисне вбивство за обтяжливих обставин».

У вересні 2015 року голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив про нібито участь українського прем’єра Арсенія Яценюка у бойових діях у Чечні наприкінці 1994-го й на початку 1995 року. (У той час 20-річний Яценюк був студентом юридичного факультету Чернівецького університету). Сам Яценюк назвав цю заяву «клінічним діагнозом російської влади».

XS
SM
MD
LG