Доступність посилання

ТОП новини

Мінкультури стурбоване ситуацією з археологічною спадщиною в Криму


Керч, археологічні розкопки на території будівництва траси «Таврида», квітень 2017 року
Керч, археологічні розкопки на території будівництва траси «Таврида», квітень 2017 року

Міністерство культури України стурбоване ситуацією, яка склалася з археологічною спадщиною в анексованому Росією Криму, і просить МЗС звернутися до російської сторони з нотою протесту.

«З метою будівництва автомобільних доріг до Керченського мосту на території між Цементною слобідкою та трасою Керч-Феодосія окупаційною владою РФ проводяться масштабні археологічні роботи. Однією з найбільших знахідок, під час проведення цих робіт, став фрагмент Тірітакського оборонного валу, що захищав жителів міста Понтікапея від набігів кочівників. Зазначений елемент датується IV-III ст. до нашої ери», – йдеться у заяві відомства.

У міністерстві наголошують, що дослідник археологічної спадщини зобов’язаний передати всі виявлені предмети на постійне зберігання визначеній у дозволі установі для занесення до державної частини Музейного фонду України.

За даними українського відомства, на офіційному сайті Міністерства культури Росії оприлюднений список осіб, яким видано дозволи на право проведення робіт з виявлення та вивчення об’єктів археологічної спадщини– у 2017 році вже видано 15 дозволів.

«Мінкультури вбачає в подібних діях ознаки порушення Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року, ратифікованої Росією. Ці факти свідчать про загрозливу ситуацію, у якій українські фахівці позбавлені можливості навіть здійснювати моніторинг стану збереження об’єкта», – додають у Мінкульті.

Міністерство культури України наголошуємо на неприпустимості подібних дій і звернулося до МЗС з листом щодо звернення до російської сторони з нотою протесту.

Міністр культури України Євген Нищук також звернувся з листом до директора Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Мечтілд Рьосслер з проханням вжити всіх можливих заходів для недопущення руйнування об’єктів археологічної спадщини України.

Раніше повідомлялося, що в анексованому Росією Криму в Керчі проводять археологічні розкопки на території, на якій заплановано будівництво траси «Таврида». Археологи розкопали територію біля туберкульозного диспансеру, розташованого на шляху до будівельного майданчика Керченського мосту. При проведенні робіт археологи зняли шар землі, під яким виявилася давня кладка. Зазначалося, що роботи ведуться на місці, де збереглися залишки городища епохи бронзового століття.

XS
SM
MD
LG