Доступність посилання

ТОП новини

Аваков заявляє, що Інтерпол відмовився на запит Росії оголосити Яценюка в розшук


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що Інтерпол відмовився на запит Росії оголосити колишнього прем’єр-міністра України, лідера партії «Народний фронт» Арсенія Яценюка в міжнародний розшук.

«Із задоволенням і повагою констатую, що Інтерпол – як адекватна і солідна міжнародна правова організація – відповідно до свого протоколу взяв до уваги моє звернення і відмовив в безглуздому клопотанні Росії», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Наразі підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

Російська сторона цю заяву Авакова не коментує, проте сьогодні у Слідчому комітеті Росії заявили, що мають докази участі Арсенія Яценюка в бойових зіткненнях в Чечні в 1994-95 роках і мають намір добиватися притягнення екс-прем’єра України до кримінальної відповідальності.

20 квітня Аваков звернувся до Інтерполу з листом про безпідставність звинувачень Росії щодо Яценюка, оскільки, як він запевнив, екс-прем’єр «ніколи не бував у Чечні, не брав участі у жодних збройних конфліктах, у вказаний російськими слідчими період проживав, навчався й працював за місцем свого народження на території України».

У березні суд у Росії заочно арештував Яценюка, у лютому його оголосили в розшук. Також російська сторона повідомила про направлення до Інтерполу матеріалів для оголошення екс-прем’єра України в міжнародний розшук.

Російські слідчі звинувачують екс-прем’єра, зокрема за статтями «участь у збройній групі (банді)», «умисне вбивство за обтяжливих обставин».

У вересні 2015 року голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив про нібито участь українського прем’єра Арсенія Яценюка у бойових діях у Чечні наприкінці 1994-го й на початку 1995 року. (У той час 20-річний Яценюк був студентом юридичного факультету Чернівецького університету). Сам Яценюк назвав цю заяву «клінічним діагнозом російської влади».

XS
SM
MD
LG