Доступність посилання

ТОП новини

Китай вимагає від США зупинити роботу ПРО у Південній Кореї


Cистема протиракетної оборони THAAD у південнокорейському Сончжу, що за 300 кілометрів від Сеула, 1 травня 2017 року
Cистема протиракетної оборони THAAD у південнокорейському Сончжу, що за 300 кілометрів від Сеула, 1 травня 2017 року

Китай 2 травня закликав США припинити роботу системи протиракетної оборони у Південній Кореї. Заява з’явилася через кілька годин після того, як Вашингтон повідомив, що система почала діяти.

«Ми протестуємо проти розміщення системи THAAD і закликаємо причетні сторони негайно це зупинити. Ми вживатимемо всіх необхідних заходів, щоб забезпечити свої інтереси», – заявило Міністерство закордонних справ Китаю.

2 травня Вашингтон повідомив, що система протиракетної оборони США, розгортання якої розлютило Китай і Росію, вже діє в Південній Кореї.

Повідомляється, що система, встановлена на переобладнаному полі для гольфу в повіті Сончжу, має можливість «раннього» перехоплення будь-якої ракетної чи ядерної атаки з боку Північної Кореї.

Спочатку планувалося, що система THAAD буде введена в експлуатацію до кінця 2017 року.

Критики заявляють, що ймовірно США і тимчасовий уряд Південної Кореї «поспішають» ввести систему в дію до виборів 9 травня, які приведуть до зміни уряду в Сеулі. Вибори призначили після того, як 10 березня Пак Кин Х’є була усунена з посади президента Південної Кореї через рішення Конституційного суду про імпічмент президента країни у зв’язку з корупційним скандалом.

Фаворит цих виборів, ліберал Мун Джеін виступає за взаємодію з Північною Кореєю і заявив, що перегляне рішення щодо розгортання системи THAAD, якщо стане президентом.

Москва і Пекін, які виступають проти дислокації американської системи ПРО, стверджують, що система порушує баланс сил в регіоні, критику висловлюють і окремі сили в Південній Кореї.

Наприкінці минулого року Північна Корея провела невдалий ракетний пуск, незважаючи на численні вимоги Вашингтона і його союзників в цьому регіоні щодо припинення ядерної і ракетної діяльності.

XS
SM
MD
LG