Доступність посилання

ТОП новини

Меркель – Путіну: Україна має отримати доступ до свого держкордону на сході


Анґела Меркель, Володимир Путін у Сочі, Росія, 2 травня 2017 року
Анґела Меркель, Володимир Путін у Сочі, Росія, 2 травня 2017 року

Канцлер Німеччини Анґела Меркель після зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним заявила, що Україна має отримати доступ до свого кордону на сході.

Після переговорів із Путіним у його резиденції в Сочі Меркель заявила, що немає необхідності у виробленні нових угод щодо України, а слід виконувати вже наявні Мінські угоди.

«Ми, звичайно, хочемо, щоб Україна отримала доступ до свого державного кордону – це теж частина Мінських домовленостей – і потім забезпечити політичне рішення, яке спрямоване на проведення місцевих виборів», – сказала Меркель.

Одноденний візит Меркель до Росії – це друга її поїздка до Росії, відколи Москва анексувала Крим в березні 2014 року. Меркель є ключовим посередником у конфлікті між Україною і Росією і виступає прихильником санкцій проти Росії до повного виконання Мінських угод про врегулювання ситуації на сході України.

Очікується, що 2 травня ввечері президент США Дональд Трамп проведе телефонну розмову з президентом Росії.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на непідконтрольних Києву територіях можуть бути російські «добровольці». Через роль Росії у подіях на Донбасі, а також через анексію Криму Захід застосував щодо Москви кілька пакетів санкцій.

За останніми даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей, поранені понад 22 тисячі серед українських військових, цивільних осіб та сепаратистів.

XS
SM
MD
LG