Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк отримає премію за репортажі про Крим


Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

Журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк став лауреатом міжнародної премії норвезького «Фонду свободи самовираження» (FrittOrd) і німецької Zeit Foundation за репортажі про судові процеси над жителями анексованого Росією Криму.

Статті Наумлюка, який також пише для російських «Нової газети» і «Медіазони», про порушення прав людини в Криму отримали міжнародний резонанс, а фоторепортажі стали свідченнями насильства над жителями Криму з боку російської влади, йдеться в повідомленні на сайті Fritt Ord Foundation.

За словами самого Наумлюка, у Криму журналістам необхідно працювати, незважаючи на те, що це «не завжди безпечно, дуже дорого для редакцій, і морально виснажує».

«З місцевими журналістами я майже не зустрічався. Зрідка хтось приходить до судів, але ні в якому разі не на процеси над кримськими татарами. Незалежні журналісти приїжджають на півострів, але рідко і ненадовго. Соцмережі стали основним джерелом реальної інформації. Там пишуть адвокати, коментарі яких не друкують в кримських ЗМІ, пишуть активісти та свідки подій, спостерігачі за судовими процесами. Зараз соцмережі фактично рятують від інформаційного вакууму, в який штучно загнали півострів заборонні заходи «Роскомнагляду» і пропаганда», – заявив журналіст проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Іншими лауреатами премії стали азербайджанський телеканал Мейдан ТВ, журналістка з Вірменії Зарухі Межлумян і автор політичних карикатур, москвич Сергій Йолкін.

Грошова частина премії складає по 15 тисяч євро. Її вручення відбудеться в Києві в жовтні 2017 року.

3 травня в світі відзначають День свободи преси. Україну відносять до частково вільних країн у плані роботи ЗМІ, а анексований Крим входить до п’ятірки найгірших територій зі свободи преси й можливості журналістам виконувати свої професійні обов'язки.

XS
SM
MD
LG