Доступність посилання

ТОП новини

Путін – Ердогану: відносини Росії і Туреччини відновлюються в «повному форматі»


Реджеп Таїп Ердоган (л) і Володимир Путін у Сочі, Росія, 3 травня 2017 року
Реджеп Таїп Ердоган (л) і Володимир Путін у Сочі, Росія, 3 травня 2017 року

Президент Росії Володимир Путін на зустрічі зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом заявив, що їхні країни відновлюють відносини «у повному форматі». Путін сказав про це 3 травня у російському Сочі на відкритті переговорів з Ердоганом, темою яких, як очікують, буде конфлікт у Сирії.

«Добре, що у нас є можливість у робочому режимі зустрітися, переговорити щодо ключових питань двосторонньої взаємодії і щодо основних проблем міжнародного порядку денного, в тому числі щодо таких гострих, як сирійська криза. Сам факт такого режиму нашої спільної роботи свідчить про те, що російсько-турецькі відносини набувають особливого характеру і в повному форматі відновлюються», – цитує Путіна російська державна агенція ТАСС.

Ердоган перед виїздом з Анкари до Сочі заявив, що пошук політичного рішення сирійської кризи є спільною ціллю Анкари і Москви.

Відносини між Росією і Туреччиною, які підтримують протилежні сторони у громадянській війні в Сирії, були напруженими, відколи турецький винищувач збив російський військовий літак поблизу турецько-сирійського кордону наприкінці 2015 року.

Росія, Туреччина й Іран виступають посередниками на мирних переговорах щодо Сирії, які відбуваються в столиці Казахстану Астані.

Росія й Іран є головними військовими союзниками владного режиму Сирії, в той час як Туреччина підтримує групи повстанців, які прагнуть усунути від влади президента Сирії Башара аль-Асада.

За даними Міністерства закордонних справ Казахстану, останній раунд мирних переговорів, в яких беруть участь також представники сирійського уряду й опозиції і спеціальний посланець ООН Стаффан де Містура, мали розпочатися 3 травня.

Путін і Ердоган також мали обговорити двосторонні торговельні обмеження, які зберігаються з моменту погіршення відносин в 2015 році.

Туреччина намагається змусити Росію зняти санкції відносно деяких видів своєї сільськогосподарської продукції, зокрема помідорів.

Ердоган заявив 3 травня, що хоче, щоб російські санкції проти Туреччини повністю і швидко зняли.

XS
SM
MD
LG