Доступність посилання

ТОП новини

Сирійська опозиція припиняє участь у переговорах, але залишається в Астані


Бійці «Сирійських демократичних сили» на пошкодженому літаку, військовий аеропорт Табки, 9 квітня 2017 року
Бійці «Сирійських демократичних сили» на пошкодженому літаку, військовий аеропорт Табки, 9 квітня 2017 року

Представники озброєної сирійської опозиції заявили 3 травня про припинення участі в мирних переговорах в Астані, закликавши до згортання бомбардувань їхніх позицій владою президента Сирії Башара аль-Асада. Про це заявив речник «Сирійської національної коаліції» Ахмад Рамадан у день початку переговорів, які в столиці Казахстану проходять 3-4 травня.

«Делегація зупиняє свою участь після презентації меморандуму щодо повного зупинення урядових бомбардувань», – заявив Рамадан.

Але, за його словами, опозиційна делегація залишається в Астані для обговорення порушення режиму припинення вогню, досягнутого в грудні за посередництва Росії, Ірану й Туреччини, а також для обговорення російської пропозиції щодо «зон безпеки». В інтерв’ю Associated Press Рамадан зазначив, що опозиція не може прийняти цих пропозицій у нинішньому форматі.

2 травня президенти США Дональд Трамп і Росії Володимир Путін обговорили телефоном ситуацію у Сирії.

У Білому домі зазначили, що Трамп і Путін «погодилися, що страждання в Сирії тривають надто довго, і що всі сторони мусять зробити все можливе задля припинення насильства».

ЗМІ повідомили про пропонований Росією план щодо створення у Сирії «зон безпеки» й направлення туди миротворців, серед яких, можливо, й російські військові, задля забезпечення перемир’я, досягнутого за посередництва Москви, Анкари й Тегерана. Російська сторона не коментувала цих повідомлень.

Росія та Іран підтримують режим Башара аль-Асада у громадянській війні в Сирії, яка розпочалася з придушення протестів у 2011 році. Проти режиму аль-Асада виступає Вашингтон.

США також очолюють міжнародну коаліцію, яка проводить авіаудари та інші операції проти бойовиків угруповання «Ісламська держава» в Сирії.

Москва також заявляє, що бореться в Сирії проти «Ісламської держава», але, за інформацією Заходу, російські військові проводять операції, головним чином, проти опонентів аль-Асада.

XS
SM
MD
LG