Доступність посилання

ТОП новини

У Румунії протестували проти законодавчої ініціативи щодо помилування корупціонерів


Протести на площі Перемоги у Бухаресті, Румунія, 3 травня 2017 року
Протести на площі Перемоги у Бухаресті, Румунія, 3 травня 2017 року

Понад 3 тисячі людей зібралися 3 травня біля будівлі уряду Румунії в Бухаресті, щоб висловити протест проти помилування для корупціонерів.

Сотні демонстрантів тримали в руках румунські прапори, а також прапори НАТО і ЄС, вигукуючи: «Ми повинні захищати країну від злодіїв!».

Зі збільшенням кількості протестувальників площа Перемоги, де розташовані урядові установи, була заблокована. Сотні людей протестували також в містах Констанца, Клуж, Сібіу та Брашов.

Протести спалахнули незабаром після того, як парламентський комітет з правових питань схвалив законопроект, який передбачає амністію для осіб, зокрема, засуджених за хабарництво. Законопроект ще не ухвалений в цілому у парламенті.

У комітеті домінують законодавці з правлячої Соціал-демократичної партії. Однак прем’єр-міністр Сорін Ґріндяну, також соціал-демократ, заявив, що не підтримує запропоновані зміни. Президент Клаус Йоганніс, який не є членом жодної партії, заявив, що був «неприємно здивований» голосуванням комітету щодо законопроекту.

Сотні тисяч людей взяли участь у протестах цієї зими після того, як прем’єр Ґріндяну підписав указ, що міг передбачати пом’якшення відповідальності для посадовців за неправомірні дії. Пізніше цей указ було скасовано.

XS
SM
MD
LG