Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: Хекматіяр закликає талібів скласти зброю


Ашраф Гані (ліворуч по центру) і Ґулбуддін Хекматіяр (праворуч від нього) заходять
у президентський палац, Кабул, 4 травня 2017 року
Ашраф Гані (ліворуч по центру) і Ґулбуддін Хекматіяр (праворуч від нього) заходять у президентський палац, Кабул, 4 травня 2017 року

В Афганістані впливовий польовий командир Ґулбуддін Хекматіяр закликає своїх «братів-талібів» припинити спротив і пропонує стати посередником у переговорах між бойовиками і урядом. Ця заява з’явилася 4 травня, коли Хекматіяр повернувся до Кабула після підписання мирної угоди з владою Афганістану.

«Я закликаю «Талібан» обрати мене своїм братом. Я боротимуся за всі ваші легітимні вимоги», – заявив Хекматіяр на церемонії у президентському палаці на його честь.

Ґулбуддін Хекматіяр, колишній прем’єр-міністр, закликав бойовиків приєднатися до мирного процесу «задля припинення усіх підстав для перебування іноземних військ» в Афганістані.

Президент Афганістану Ашраф Гані, який виступав у четвер перед Хекматіяром, зазначив, що країна зробила «великий крок» до миру, підписавши домовленості.

«Я закликаю усі збройні угруповання слідувати прикладу «Хезб-е Ісламі» і приєднатися до мирного процесу», – зазначив президент Афганістану.

Хекматіяр, знаний під прізвиськом «М’ясник з Кабула», відомий насамперед своєю роллю у громадянській війні в Афганістані у 1990-х роках.

У вересні 2016 року угруповання Хекматіяра «Хезб-е Ісламі» підписало угоду з президентом Афганістану Ашрафом Гані.

Згідно з домовленостями, «Хезб-е Ісламі» має скласти зброю і припинити спротив проти влади Афганістану. В обмін на це – влада має відпустити всіх в’язнів цього угруповання.

Ці домовленості розкритикували багато афганських посадовців і західних правозахисних груп, які звинувачують Хекматіяра у порушенні прав людини під час війни в Афганістані у 90-х роках.

Угруповання «Хезб-е Ісламі» також відоме атаками на афганські і американські сили безпеки, після того, як військові США увійшли до Афганістану після нападів 11 вересня 2001 року.

У 2003 році Державний департамент США визнав Ґулбуддіна Хекматіяра терористом.

XS
SM
MD
LG