Доступність посилання

ТОП новини

Спікер парламенту Македонії просить президента визнати нову депутатську більшість


Спікер парламенту Македонії Талат Джафері
Спікер парламенту Македонії Талат Джафері

Спікер парламенту Македонії Талат Джафері звернувся 4 травня до президента країни Джорґе Іванова із закликом визнати депутатську більшість, складену із соціал-демократів та етнічних албанських партій, щоб ця більшість могла сформувати новий уряд. Цей крок Іванова дозволив би лідеру соціал-демократів Зорану Заєву очолити кабінет.

«Я очікую, що президент діятиме відповідно до конституції», – сказав Ксафері, перш ніж вирушити до Брюсселя для зустрічі з представниками Європейського союзу, серед яких єврокомісар з питань розширення Йоганнес Ган.

Чинний президент Македонії Джорґе Іванов є союзником націоналістичної партії, яка керувала країною впродовж багатьох років. Він має 10 днів, щоб відповісти на запит Джафері. Іванов раніше відмовився надати Заєву мандат на формування уряду. Президент стверджував, що коаліційна угода, яка передбачає надання альбанській мові статусу другої державної, загрожує національній єдності й суверенітету.

Однак після розмови з послом США 1 травня Іванов припустив, що може пом’якшити свою позицію, якщо Заєв запевнить, що його коаліція працюватиме відповідно до конституції і захищатиме національний суверенітет.

Заєв повідомив журналістам у столиці країни Скоп'є 4 травня, що «готовий, якщо це необхідно, запропонувати гарантії того, що територіальна цілісність Македонії буде забезпечена».

XS
SM
MD
LG