Доступність посилання

ТОП новини

Безпечні зони в Сирії будуть закритими для літаків США – російський дипломат


Російський представник на переговорах щодо Сирії Олександр Лаврентьєв
Російський представник на переговорах щодо Сирії Олександр Лаврентьєв

Безпечні зони в Сирії, про встановлення яких домовилися 4 травня Росія, Туреччина та Іран, будуть закритими для військових літаків очолюваної США коаліції. Про це 5 травня в Астані заявив російський представник на переговорах щодо Сирії Олександр Лаврентьєв.

«У зонах деескалації авіаційні операції, особливо з боку сил міжнародної коаліції, абсолютно не передбачені. Це питання закрите», – сказав Лаврентьєв.

У четвер Росія, Туреччина й Іран, посередники на сирійських мирних переговорах у Казахстані, підписали меморандум про зони безпеки у Сирії. Меморандум передбачає встановлення чотирьох «зон деескалації» у різних частинах Сирії, де внаслідок 6-річної війни між силами уряду президента Башара Асада і повстанцями загинули близько 400 тисяч людей.

Угода передбачає заборону всіх військових польотів над цими зонами, тому неясно, чому російський дипломат виділив саме коаліцію під проводом США.

Сполучені Штати заявили, що «підтримують будь-які зусилля, які можуть сприяти деескалації насильства в Сирії». Водночас у Вашингтоні висловили занепокоєння з приводу ролі Ірану і додали, що Росія має забезпечити дотримання угоди про деескалацію з боку сирійського уряду.

Сирійська озброєна опозиція 4 травня відкинула план Росії щодо створення у Сирії зон безпеки, назвавши це загрозою для цілісності країни, зазначивши також, що не визнаватиме Іран гарантом безпеки жодного плану щодо припинення вогню.

Частина делегації сирійської опозиції залишила переговори на знак протесту проти того, що документ підписав Іран. Іран і Росія підтримують сирійський уряд у війні, Туреччина підтримує опонентів Асада.

XS
SM
MD
LG