Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники вимагають від Ради відкритого конкурсу на посаду омбудсмена


Наприкінці квітня закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
Наприкінці квітня закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Правозахисні організації закликають Верховну Раду України провести відкритий конкурс на посаду уповноваженого з прав людини.

«28 квітня цього року закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Тепер парламент має призначити того, хто протягом п’яти наступних років здійснюватиме парламентський контроль за додержанням свобод та захисту прав всіх, хто перебуває під юрисдикцією України», – заявляють правозахисники з організацій Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні.

Правозахисники наголошують, що досі невідомі навіть можливі кандидати на цю посаду. «Обговорення, якщо таке й має місце, відбувається за закритими дверима. Правозахисні організації категорично виступають проти політичних призначень та «партійних квот» у питанні, що визначає державну політику у сфері прав людини в країні», – йдеться в повідомленні.

10 травня правозахисники мають намір презентувати відкриту заяву до голови Верховної Ради України, голів фракцій і депутатських груп, народних депутатів, а також запропонують рекомендації, спрямовані на долучення громадськості до оцінки кандидатів на обрання Уповноваженого з прав людини.

Валерія Лутковська є уповноваженою Верховної Ради з прав людини від квітня 2012 року.

XS
SM
MD
LG