Доступність посилання

ТОП новини

Путін з нагоди Дня перемоги знову не привітав Порошенка й Марґвелашвілі


Володимир Путін
Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін адресував президентам кількох країн вітання з нагоди 72-ї річниці перемоги у Другій світовій війні.

Як повідомляє прес-служба Кремля, Путін надіслав окремі привітання президентам дев’яти країн, а також лідерам сепаратистських регіонів Грузії – Абхазії та Південної Осетії, – водночас президента України Петра Порошенка та лідера Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі він не привітав, а передав вітання громадянам цих країн.

«Володимир Путін привітав лідерів Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Туркменистану, Узбекистану, Абхазії, Південної Осетії, а також громадян Грузії та України з 72-ї річницею Перемоги у Великій Вітчизняній війні», – мовиться в повідомленні на сайті Кремля.

Російський президент у привітанні висловив упевненість, що «традиції братерської дружби і взаємовиручки, загартовані в горнилі війни, залишаться надійною основою для розвитку союзницького партнерства, взаємодії цих країн у забезпеченні регіональної стабільності й безпеки».

Попередніми роками Путін також не надсилав привітань Порошенку й Марґвелашвілі з нагоди річниці перемоги у Другій світовій війні.

У ніч з 7 на 8 серпня 2008 року російські військові увійшли до Грузії після спроби Тбілісі відновити контроль над сепаратистськими регіонами Південна Осетія й Абхазія. У результаті 5-денної війни Росія визнала «незалежність» двох грузинських регіонів – Абхазії і Південної Осетії, ввела додаткові війська й озброєння на свої військові бази на цих територіях і відмовилася виводити їх, усупереч своїм міжнародним зобов’язанням.

У квітні 2014 року після анексії Росією Криму на частині Донбасу почався збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Москву у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Президенти Росії традиційно відмовляються вітати з «Днем перемоги у Великій Вітчизняній війні», що є важливим елементом післярадянської ідеології, голів післярадянських держав, на які Москва здійснила напад.

На сайті президента Росії регулярні повідомлення про такі привітання почали з’являтися від 2008 року – тоді на той час президент Росії Дмитро Медведєв востаннє привітав президента Грузії. 2009 року, після російської війни 2008-го проти Грузії, вітання на адресу цієї країни взагалі не було; натомість відтоді з’явилися вітання фактичним чільникам грузинських сепаратистських регіонів Абхазії і Південної Осетії, що їх Росія, розмістивши свої війська, визнала за «незалежні держави». Від 2010 року на адресу Грузії привітання з Москви надходили щоразу лише «громадянам Грузії». Від 2014 року, після початку агресії Росії проти України, таке саме формулювання – «громадянам», але не керівникам держави – у Кремлі стали вживати і щодо України.

XS
SM
MD
LG