Доступність посилання

ТОП новини

Президент Молдови був єдиним іноземним лідером на параді в Москві


Президент Росії Володимир Путін (п) і президент Молдови Ігор Додон (у центрі) на параді в Москві, Росія, 9 травня 2017 року
Президент Росії Володимир Путін (п) і президент Молдови Ігор Додон (у центрі) на параді в Москві, Росія, 9 травня 2017 року

Єдиним іноземним лідером на святкуванні Дня перемоги 9 травня в Росії був президент Молдови Ігор Додон, який виступає за посилення зв’язків його країни з Москвою.

Він стояв поруч із президентом Росії Володимиром Путіним під час військового параду на Красній площі в Москві.

Водночас прем’єр Росії Дмитро Меведєв, якого активісти звинувачують у корупції, стояв трохи далі.

Президент Росії Володимир Путін під час промови на військовому параді до Дня перемоги закликав Захід дотримуватися єдиного з Москвою підходу в боротьбі з міжнародним тероризмом, заявивши, що Другій світовій війні не вдалося запобігти зокрема через роз’єднаність країн світу.

«Уроки минулої війни закликають нас бути пильними, і збройні сили Росії готові дати відсіч будь потенційну агресію. Сьогодні саме життя вимагає підвищувати наш оборонний потенціал, але для ефективної боротьби з тероризмом, екстремізмом, неонацизмом, іншими загрозами необхідна консолідація сил міжнародної спільноти. Ми відкриті для такого співробітництва», – сказав Путін.

Цьогорічне святкування Дня перемоги в Росії відбувається на тлі американських звинувачень, що Росія довгий час озброювала талібів в Афганістані, а також постійної напруженості між Москвою і Заходом з приводу Сирії, де Росія надає підтримку президентові Башару Асаду у шестирічній громадянській війні.

Західні лідери у минулому відвідували паради з нагоди Дня перемоги, зокрема на круглі річниці. Але в останні роки вони відмовлялися від цього, щоб не надавати мовчазну підтримку спостереженням за демонстрацією військової могутності країни, яку США і Євросоюз звинувачують у спробах зірвати післявоєнний порядок і створити нові кордони в Європі через незаконну анексію Криму в 2014 році і підтримку сепаратистів на сході України.

XS
SM
MD
LG