Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії видали ордер на арешт активіста, розшукуваного в Росії


Олег Воротніков
Олег Воротніков

У Чехії прокуратура видала ордер на арешт учасника арт-групи «Війна» Олега Воротнікова, екстрадиції якого домагається Росія.

Як повідомляють чеські ЗМІ, посилаючись на представників влади, Воротніков тричі не з’явився на допит. Крім того, він не живе за адресою, яку повідомив владі як місце свого перебування в Празі, і його місце перебування на даний момент не відомо.

Воротніков був затриманий в Празі восени минулого року, однак суд розпорядився звільнити його під зобов’язання не виїжджати за межі Чехії аж до ухвалення рішення у справі про екстрадицію в Росію. Міністр юстиції Чехії раніше заявив, що навряд чи дасть згоду на видачу художника в Росію, навіть якщо суд ухвалить рішення про екстрадицію.

Воротніков оголошений за запитом Росії в міжнародний розшук – його звинувачують у насильстві щодо співробітників поліції.

Воротніков і його дружина, також активістка «Війни» Наталія Сокіл – учасники кількох політичних перформансів у Росії. Вони втекли з країни після того, як були оголошені в розшук після акції, яка відбулася 31 грудня 2011 року: в новорічну ніч було спалено поліцейський автозак у Санкт-Петербурзі. Проти активістів було порушено кримінальну справу за статтею «хуліганство».

Воротніков і Сокіл жили в кількох країнах Європи, але ніде не отримали довгострокового дозволу на проживання.

XS
SM
MD
LG