Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники запропонували етапи конкурсу на посаду омбудсмена


Наприкінці квітня закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
Наприкінці квітня закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Учасники платформи «Правозахисний порядок денний» запропонували голові Верховної Ради України і Комітету з питань прав людини декілька етапів для проведення відкритого конкурсу на посаду Уповноваженого з прав людини.

«Треба сформувати відбіркову комісію, комітет чи робочу групу, як це буде названо відповідно до регламенту роботи парламенту. І це теж непросте завдання, бо ми маємо довіряти тим людям, які будуть проводити відбір. Ми плануємо оголосити відкритий конкурс і самовисування кандидатів, які хочуть претендувати на цю посаду. І будемо вітати якнайширше поширення цієї інформації», – сказав 10 травня виконавчий директор Української Гельсінської групи з прав людини Аркадій Бущенко.

Після цього мають проводитися співбесіди щодо досвіду і бачень кандидатів, а також вивчення ситуації щодо їх авторитету в правозахисній спільноті, в суспільстві та міжнародних організаціях. Відбіркова комісія повинна подати висновки щодо кожного з кандидатів і запропонувати спікерові парламенту чи комітету з прав людини перелік з трьох кандидатів. «Після цього вже спікер парламенту вносить або одного, або всіх трьох на вибір», – додає Аркадій Бущенко.

Як зазначила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, не обмежуючись лише цими кандидатами, правозахисники були б раді бачити на конкурсі Валерію Лутковську, директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Яворського, правозахисницю Ларису Денисенко.

28 квітня закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Правозахисники наголошують, що вони досі нічого не знають про потенційних кандидатів на цю посаду і закликають обирати омбудсмена на відкритому конкурсі.

Платформа «Правозахисний порядок денний» – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства. Учасниками Платформи є Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини.

XS
SM
MD
LG