Доступність посилання

ТОП новини

Голова Пентагону пояснив прем’єру Туреччини рішення надати зброю курдам у Сирії


Міністр оборони США Джим Маттіс
Міністр оборони США Джим Маттіс

Міністр оборони США Джим Маттіс зустрівся з прем’єр-міністром Туреччини Біналі Йилдиримом, щоб залагодити відносини після недавнього рішення США озброїти групи сирійських курдів, які ведуть боротьбу проти угруповання «Ісламська держава».

Переговори, що відбулися в Лондоні 11 травня, Маттіс назвав «чесними, прозорими і корисними». Він вказав, що наголосив на рішучості США в питанні захисту Туреччини. Маттіс визнав побоювання Анкари, що зброя, надана курдам у Сирії, може опинитися в руках курдських бойовиків угруповання «Робітнича партія Курдистану» в Туреччині та Іраку. І Сполучені Штати, і Туреччина, як і ще низка країн і міждержавних об’єднань, вважають це угруповання терористичною організацією.

«Ми підтримуємо Туреччину в її боротьбі з «Робітничою партією Курдистану». Ми ніколи не надавали зброї цього угрупованню, і цього ніколи не буде», – наголосив голова Пентагону.

Вашингтон пропонує активізувати обмін розвідувальними даними з Туреччиною, щоб послабити побоювання щодо наданої сирійським курдам зброї.

Прем’єр-міністр Йилдирим попереджав перед зустріччю з Маттісом про «негативні результати» для Сполучених Штатів, якщо вони не дослухаються до стурбованості Туреччини. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що на зустрічі у Вашингтоні 16 травня проситиме президента США Дональда Трампа скасувати рішення про надання озброєнь сирійським курдам.

XS
SM
MD
LG