Доступність посилання

ТОП новини

СММ ОБСЄ: зросла кількість вибухів, спричинених забороненою Мінськими угодами зброєю


Перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Гуґ зазначає, що занепокоєння викликає застосування реактивних систем залпового вогню на Донбасі
Перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Гуґ зазначає, що занепокоєння викликає застосування реактивних систем залпового вогню на Донбасі

У спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявили, що минулого тижня зросла кількість вибухів, спричинених використанням забороненого Мінськими угодами озброєння.

«Кількість зафіксованих СММ вибухів, спричинених вогнем зі зброї, забороненої Мінськими угодами, а саме танків, мінометів та артилерії, в тому числі реактивних систем залпового вогню, минулого тижня дещо зросла – до 404 супроти 322 за позаминулий тиждень. В певному відношенні ці показники дають підстави для стриманого оптимізму», –перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Гуґ.

При цьому він зазначив, що у деяких районах спостерігалась позитивна динаміка, наприклад, на Горлівському напрямку, де минулого тижня спостерігачі зафіксували на 60% менше порушень режиму припинення вогню і жодного вибуху від вогню із забороненої Мінськими угодами зброї.

Водночас в інших районах уздовж лінії зіткнення, як зазначив Гуґ, спостерігачі зафіксували вищий рівень насильства, ніж на Горлівському напрямку.

«75% від загальної кількості вибухів, спричинених вогнем із забороненої Мінськими угодами зброї, уздовж лінії зіткнення за минулий тиждень було зафіксовано на Світлодарському напрямку. Загалом ми зафіксували 245 вибухів від мінометного вогню, 57 вибухів – артилерійського, 11 – танкового вогню у цьому районі», – сказав він.

Представник місії ОБСЄ наголосив, що занепокоєння викликає застосування реактивних систем залпового вогню.

«Ми зафіксували таке застосування в двох випадках: у трикутнику Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт 1 та 4 травня і в трикутнику Попасна-Троїцьке-Первомайське 1 травня», – повідомив він.

У Мінську у ході переговорів щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на сході України, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

XS
SM
MD
LG