Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: направили звернення до Мін’юсту Росії з проханням організувати відеозв’язок з Януковичем


Віктор Янукович, який, за останніми даними, перебуває в Росії
Віктор Янукович, який, за останніми даними, перебуває в Росії

Адвокати колишнього президента України Віктора Януковича заявляють, що відеозв’язок з їхнім підзахисним має бути організовано у порядку міжнародної правової допомоги.

Як повідомляє прес-служба компанії «Aver Lex» з посиланням на адвоката Віталія Сердюка, який представляє інтереси Януковича, захист вже направив звернення до Міністерства юстиції Росії та Ростовського обласного суду з проханням організувати відеоконференцію.

«Віктор Янукович вимушений тимчасово перебувати за межами України і місце його перебування добре відомо. Участь мого клієнта у судовому засіданні має відбуватися винятково за процедурою міжнародної правової допомоги. Тобто, Оболонським районним судом міста Києва має бути направлений запит до Мінюсту Росії про організацію відеоконференції. Це єдина допустима Кримінальним процесуальним кодексом України процедура. Але наразі такий запит судом ще не направлено. У той же час, проведення відеоконференції за допомогою Skype не гарантує забезпечення дотримання вимог законодавства», – сказав Сердюк.

За словами адвоката, організація відеоконференції у порядку міжнародної правової допомоги унеможливить нівелювання обвинуваченням показів Віктора Януковича.

Напередодні речниця генпрокурора Лариса Сарган заявила, що Оболонський районний суд Києва надав можливість Януковичу брати участь у судовому засіданні 18 травня по відеозв’язку, де б він не перебував, а відповідний лист-роз’яснення направлений адвокатам екс-президента.

«Участь Януковича в підготовчому судовому засіданні передбачається не через міжнародну правову допомогу, тому немає необхідності суду звертатися в державні органи Росії. На сьогоднішній день йому надані всі можливості брати участь в суді 18 травня по відеозв’язку, де б він не перебував. Все тепер залежить від сторони захисту», – написала Сарган на своїй сторінці в Facebook.

4 травня суд оголосив перерву в підготовчому засіданні у справі про державну зраду Януковича до 18 травня. Таке рішення суд ухвалив після часткового задоволення клопотання захисту колишнього президента-утікача про організацію відеоконференції з ним.

Віктор Янукович та багато з представників його оточення утекли з України у лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді більшість з них переховуються у Росії.

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відеозв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростов-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

XS
SM
MD
LG