Доступність посилання

ТОП новини

Мінкульт закликає міжнародну спільноту докласти зусиль для звільнення релігієзнавця Козловського


Ігор Козловський
Ігор Козловський

Міністерство культури України закликає міжнародну спільноту докласти зусиль для звільнення вченого-релігієзнавця, керівника Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, громадського діяча Ігоря Козловського, якого у січні 2016 року затримали бойовики угруповання «ДНР».

У міністерстві переконані, що реальні причини затримання Козловського пов’язані з його професійною діяльністю у сфері забезпечення свободи віросповідання.

«Затримання та тривале утримання під вартою літнього вченого, який, до того ж, доглядав за своїм сином з вродженими фізичними вадами, є очевидним і цинічним актом помсти і залякування як окремої принципової, але беззахисної і вразливої людини, так і всієї наукової інтелігенції Донеччини», – йдеться у заяві відомства.

Мінкульт закликає всіх небайдужих підтримати Україну у справі звільнення Ігоря Козловського та інших українських громадських діячів.

«Закликаємо світове співтовариство до активного впливу на Росію, яка є фактичним куратором терористичних формувань на території Донецької та Луганської областей Українизадля припинення порушень прав людини на цих територіях», – додають у міністерстві.

3 травня так званий «військовий трибунал «ДНР» «засудив» незаконно утримуваного донецькими бойовиками українського історика і релігієзнавця Ігоря Козловського до 2 років та 8 місяців позбавлення волі. Про це повідомив син ученого Олександр Козловський. Він повідомив, що «суд» бойовиків «не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування».

Наприкінці січня 2016 року бойовики у Донецьку затримали вченого-релігієзнавця, професора Ігоря Козловського. Від самого початку конфлікту він рідко виїжджав із Донецька – доглядав за своїм тяжкохворим сином, прикутим до інвалідного візка. Ігор Козловський, окрім занять науковою діяльністю, був одним з активних прихильників мирного співіснування в Україні парафіян різних церков.

Як повідомив син заручника, так званий «суд» аргументував арешт Ігоря Козловського тим, що він – «особливо неблагонадійний громадянин, бо мав контакти з низкою заборонених у «ДНР» організацій, зокрема, членами партії «Свобода» у 2014 році».

Раніше донецькі бойовики звинуватили Козловського у «незаконному зберіганні вибухових речовин». Родичі ці звинувачення заперечують.

В Україні і по світу неодноразово проходили акції #FreeKozlovsky із вимогою звільнити Ігоря Козловського з полону бойовиків.

XS
SM
MD
LG