Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Криму: у справі про депортацію кримських татар проводиться демографічна експертиза


Прокуратура Криму при Генпрокуратурі в цьому році завершить розслідування кримінального провадження про депортацію радянською владою кримських татар в травні 1944 року, зараз в цій справі проводиться демографічна експертиза. Про це в ефірі проекту Радіо Свобода, Радіо Крим.Реалії повідомив прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

«Ми розслідуємо кримінальне провадження за фактом насильницького переселення представниками органів державної влади Радянського Союзу в травні-липні 1944 року, коли понад 255 тисяч представників кримськотатарського народу з території кримської автономної РСР були переселені в непристосовані для проживання місця», – розповів Мамедов.

За словами прокурора, демографічна експертиза проводиться з метою встановлення кількості виселених людей.

«Справа, звичайно, має свою специфіку. Перш за все те, що з того моменту минуло 70 років. Основні письмові документи виявилися на території інших держав. Є необхідність встановлення великої кількості потерпілих і свідків. З метою встановлення кількості виселених людей в 1944 році, нами призначена демографічна експертиза, я думаю, що незабаром експертиза буде завершена. В цьому році ми цю справу закінчимо», – додав Мамедов.

У травні 2016 року у прокуратурі Криму повідомили про проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницької депортації кримськотатарського народу і представників інших національних груп з території колишньої Кримської АРСР в 1944 році. Цей факт розслідують за частиною 1 статті 442 Кримінального кодексу України (геноцид).

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

18 травня в Україні заплановані меморіальні заходи, приурочені до Дня депортації кримських татар. Щорічно в цей день згадують трагічні події 1944 року. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

XS
SM
MD
LG