Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти звинуватили в обстрілі Авдіївки «Правий сектор»


У збройному сепаратистському угрупованні «ДНР», підтримуваному Росією і визнаному в Україні терористичним, звинуватили в артилерійському обстрілі міста Авдіївки на підконтрольній Києву частині Донеччини, внаслідок якого загинули чотири мирні мешканці, український рух «Правий сектор».

В угрупованні стверджують, що цей обстріл був «черговою провокацією» української сторони з метою звинуватити сепаратистів у порушенні мінських домовленостей. За словами бойовиків, мовляв, 72-а окрема механізована бригада Збройних сил України стріляла по їхніх позиціях, а одночасно по Авдіївці – «Правий сектор» (імовірно, маючи на увазі Добровольчий український корпус «Правий сектор» – ред.).

При цьому якраз у суботу вдень у цьому угрупованні заявили, що «не виключають» провокацій із боку українських силовиків – обстрілів позицій бойовиків із метою спровокувати їх на вогонь у відповідь і відтак звинуватити їх у порушеннях.

Раніше в суботу в Авдіївці, що лежить біля лінії фронту в Донецькій області, чотири людини загинули внаслідок артилерійського обстрілу з боку спільних російсько-сепаратистських сил. За повідомленнями місцевих мешканців у соцмережах, найімовірнішим місцем, звідки був здійснений обстріл із артилерії великого калібру, є Лісовий цвинтар в окупованій Горлівці, що є відомою вогневою позицією бойовиків.

Як повідомили в Міністерстві внутрішніх справ України, снаряд влучив в Авдіївці в подвір’я будинку, на якому були його власники й їхні гості. Три жінки й один чоловік загинули на місці від осколкових поранень, ще одного мешканця доставили до лікарні у важкому стані.

«Дивом не постраждали двоє дітей, які теж були неподалік епіцентру вибуху. Зараз на місці працює поліція. Особи загиблих уточнюються. Слідчо-оперативна група документує наслідки артудару. Діти, які лишились сиротами, під захистом поліцейських», – мовилося в повідомленні.

У поліції Донецької області додали, що діти, про яких ідеться, – дві дівчинки віком 6 і 7 років.

Інформацію про загибель чотирьох мирних мешканців і важкі поранення ще одного в Авдіївці підтвердили і у прес-центрі штабу антитерористичної операції проти спільних російсько-сепаратистських сил на частині сходу України. За даними військових, по житловому сектору Авдіївки з окупованої території о 19.15 було застосоване артилерійське озброєння, заборонене мінськими домовленостями.

Внаслідок обстрілів Авдіївки загинули мирні жителі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

У соцмережах висловлюють припущення, що обстріл міг бути влаштований спеціально напередодні початку фіналу міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017», що відбувається в суботу в Києві.

Президент України Петро Порошенко, що планував бути присутнім на фіналі, через загибель людей в Авдіївці відмовився від цього.

Околиці Авдіївки вже тривалий час є місцем запеклих боїв. Місто нерідко потерпає від обстрілів із окупованих територій, там уже не раз гинули мирні мешканці.

Серед сепаратистів на частині Донбасу і в Росії, яка їх підтримує, назва колишнього руху «Правий сектор» (що вже перетворився на партію) і однойменного добровольчого воєнізованого формування – Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» – через відвагу його бійців на початку подій на Донбасі і російської агресії перетворилася на пострах, який звинувачують ледь не в усіх своїх невдачах. ДУК «ПС», що так і не інтегрувався до лав офіційних силових структур України, був відведений із лінії фронту ще у квітні 2015 року, хоча, за повідомленнями, окремі його групи неофіційно продовжували брати участь у бойових діях. Озброєння корпусу складається головно з трофейної зброї, артилерії великого калібру він ніколи не мав.

Про припинення вогню на лінії контакту домовлялися вже багато разів, та жодного разу цей режим не втримувався. При цьому сторони щоразу заперечують свою вину в порушеннях і звинувачують у провокаціях іншу сторону.

XS
SM
MD
LG