Доступність посилання

ТОП новини

У світі шукають ініціаторів кібератаки, яка вразила комп’ютери у близько 100 країнах


Сили безпеки у всьому світі шукають ініціаторів глобальної кібератаки, яка вразила комп'ютери у близько 100 країнах. Компанії багатьох країн 13 травня оголосили, що зміцнили свій захист, але експерти з кібербезпеки припускають, що зменшення активності кіберзлочинців може бути тимчасовим.

Темп атак з боку авторів вірусу, який має кілька назв (зокрема, WannaCry) уповільнився пізно ввечері 12 травня – після того, як заблокованими виявилися принаймні 100 тисяч комп’ютерів. Зловмисники вимагали від власників комп’ютерів заплатити від 300 до 600 доларів у віртуальній валюті біткойн, щоб знову отримати доступ до зашифрованих даних.

«Це поставлене на паузу, але це станеться знову», – сказав інформагенції Reuters керівник з кібербезпеки фірми Claroty Патрік Макбрайд.

«Недавній напад має безпрецедентний рівень і вимагає комплексного міжнародного розслідування для виявлення винних», – вказало європейське поліційне агентство «Європол».

Україна, а також Росія і Тайвань опинилися серед найсерйозніше уражених новим різновидом вірусу, що блокує доступ до файлів комп’ютера і вимагає викупу за розблокування, повідомила ввечері в п’ятницю компанія комп’ютерної безпеки Avast.

У Росії в інтернеті і соцмережах повідомляють про ураження, зокрема, внутрішніх комп’ютерних мереж Міністерства закордонних срав чи компанії мобільного зв’язку «Мегафон», салони якої уражені по всій Росії, а також про кібернапад на внутрішні мережі Міністерства внутрішніх справ і Слідчого комітету Росії. Офіційно ці повідомлення не підтверджені.

Саме ця зловмисна програма, названа WanaCrypt0r 2.0, вразила у п’ятницю й комп’ютерні системи в багатьох інших країнах, але меншою мірою. Повідомляли, зокрема, про вихід із ладу комп’ютерних мереж медичних організацій зі складу Національної системи охорони здоров’я у Великій Британії чи компанії-велетня в галузі зв’язку Telefónica в Іспанії.

Фахівці з комп’ютерної безпеки радять встановити останні оновлення операційних систем і захисних програм.

XS
SM
MD
LG