Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: друга частина штрафу компанії «Тедіс Україна» надійшла на рахунки казначейства


У Генеральній прокуратурі заявляють, що другий транш у понад 193 мільйони гривень із загалом 300 мільйонів гривень штрафу компанії «Тедіс Україна» надійшов на рахунки Держказначейства.

«Після завершення перевірки Держфінмоніторингу другий транш 300-мільйонного штрафу, накладеного на ТОВ «Тедіс Україна», перераховано до держбюджету», – написала речниця генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці в Facebook.

Сарган нагадала, що перша частина штрафу в сумі близько 106,5 мільйона гривень була перерахована одразу, 26 квітня.

«Причинами затримки в надходженні частини коштів як штрафу на казначейські рахунки стали організаційні та процесуальні особливості й обмеження, пов’язані з розслідуванням кримінального провадження щодо керівників компанії «Тедіс Україна» в ухиленні від сплати податків та фіктивного підприємництва. Однак уже в суботу, 13 травня, з банківських рахунків «Тедіс Україна», відповідно до платіжних доручень, опублікованими на сайті ГПУ 26 квітня, гроші були перераховані на адресу Держказначейства», – додала вона.

Сарган також опублікувала фотокопії двох платіжок.

Наприкінці квітня у ГПУ повідомляли про проведення обшуків у керівників тютюнової компанії «Тедіс Україна». За даними генпрокурора Юрія Луценка, досудове розслідування встановило, що «з 2012 року до сьогодні дійсним власником монопольного дистриб’ютора тютюнових виробів ТОВ «Мегаполіс Україна» (тепер – «Тедіс Україна») є, зокрема, громадянин Російської Федерації Ігор Кесаєв, щодо якого рішенням РНБО застосовано санкції у вигляді заборони виведення коштів з України за кордон». За даними слідчих, для утримання монопольного становища фірма також отримувала сприяння з боку окремих державних органів.

Також наприкінці березня в Одесі, Києві та Дніпрі відбувалися обшуки у справі компанії «Тедіс Україна», яка є дистриб’ютором тютюнових виробів і монополістом у цьому сегменті українського ринку. Силовики заявили про виявлення схеми ухиляння від сплати податків та незаконного виводу мільярдів гривень за кордон, у тому числі для фінансування тероризму. У компанії звинувачення ГПУ назвали «безпідставними».

В Антимонопольному комітеті заявили, що у грудні 2016 року комітет визнав вчинення порушень з боку «Тедіс Україна» законодавства про захист економічної конкуренції і наклав штраф у розмірі 430 мільйонів гривень.

XS
SM
MD
LG