Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини проситиме Трампа утриматися від озброєння сирійських курдів


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув до Вашингтона для переговорів із президентом США Дональдом Трампом
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув до Вашингтона для переговорів із президентом США Дональдом Трампом

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 16 травня на переговорах із президентом США Дональдом Трампом у Білому дому планує просити Трампа утриматися від озброєння курдських повстанців у Сирії.

Турецька сторона вважає, що ці збройні групи, які в Сирії протистоять режимові Башара Асада і екстремістському угрупованню «Ісламська держава», пов’язані з угрупованнями курдських бойовиків-сепаратистів у Туреччині, зокрема, збройним угрупованням «Робітнича партія Курдистану».

Зустріч у Білому домі відбудеться на тлі інтенсивних і складних міжнародних дипломатичних зусиль з метою зупинити війну в Сирії. Туреччина і Сполучені Штати підтримують у цьому конфлікті сили, які перебувають в опозиції до уряду президента Башара Асада. Але Анкара і Вашингтон мають розбіжності з приводу деяких аспектів конфлікту.

Є також інші суперечливі питання у відносинах двох країн. Ердоган, як очікується, продовжить тиск із метою екстрадиції зі США клірика Фетхуллаха Ґюлена, якого президент Туреччини звинувачує в спробі державного перевороту в липні минулого року; Ґюлен ці звинувачення відкидає і засуджує спробу перевороту.

Також влада Туреччини переконує Вашингтон у потребі скасувати санкції проти турецько-іранського бізнесмена Рези Зарраба. США вважають, що він виступав посередником, щоб допомогти іранському Корпусові вартових Ісламської революції та інших клієнтам у Тегерані обійти американські санкції.

Очікується, що Ердоган і Трамп зустрінуться о 12:30 за часом Вашингтона (це 19:30 за Києвом).

XS
SM
MD
LG