Доступність посилання

ТОП новини

ЄС дав Польщі й Угорщині місяць, щоб почати приймати визначене їм число мігрантів


Дімітріс Аврамопулос попередив про санкції щодо порушників
Дімітріс Аврамопулос попередив про санкції щодо порушників

Європейський союз дав Польщі й Угорщині термін в один місяць, протягом якого ці країни мають почати приймати визначені їм у Брюсселі кількості мігрантів, інакше їм будуть загрожувати санкції ЄС.

Єврокомісар із питань міграції Дімітріс Аврамопулос нагадав, що ці дві країни ще не прийняли жодного мігранта, і закликав їх почати приймати їх негайно.

«Якщо вони не вживуть заходів до наступного звіту в червні, Європейська комісія, не вагаючись, використає свої повноваження за угодами ЄС і відкриє процедури про порушення», – сказав він.

За його словами, це «останнє попередження» тим, хто не поспішає прийняти свою частку в той час, як інші країни Євросоюзу вже прийняли 18 тисяч біженців із Греції й Італії.

На ці попередження вже відреагувала прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло, яка відкинула їх, заявивши: «Я не боюся цих гучноголосих заяв Єврокомісії. Ми не погодимося з нав’язуванням Польщі чи будь-якій іншій країні ЄС примусових квот».

2015 року в ЄС ухвалили план розподілити 160 тисяч біженців із загалом понад мільйона тих, що прибули того року до Греції й Італії, по всіх країнах Євросоюзу. При цьому Брюссель визначив обов’язкові мінімальні квоти прийняття біженців для кожної країни.

Польща, Угорщина і ще низка східноєвропейських країн виступили різко проти цих обов’язкових квот. Але перші дві так і не прийняли жодного біженця; інші незгодні заявили, що будуть приймати біженців, але число прийнятих визначать самостійно, не зважаючи на квоти з Брюсселя.

За процедурою про порушення, передбаченою в ЄС, Брюссель посилає урядові країни, яку вважає порушником, листа з вимогою подати юридичне пояснення з приводу порушення. Далі справу можуть подати до Європейського суду, найвищого судового органу Євросоюзу (не плутати з Європейським судом із прав людини, органом Ради Європи). На країни, що так і не виправлять порушення, можуть врешті накласти суворі фінансові покарання.

XS
SM
MD
LG