Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликав ЄС вжити заходів проти Угорщини через порушення прав людини


Європейський парламент закликав Європейську раду, найвищий політичний орган Європейського союзу, вдатися до норми Угоди про Європейський союз, що передбачає офіційне попередження країни-члена, звинуваченої в порушенні прав людини.

Як мовиться в резолюції Європарламенту, «серйозне погіршення» становища з верховенством права, демократією і дотриманням прав людини в Угорщині виправдовує цю процедуру, що може призвести до санкцій щодо країни-порушника.

Резолюція також закликає владу Угорщини скасувати недавно запроваджені закони чи відкликати законопроекти, що посилюють правила, спрямовані проти шукачів притулку і проти неурядових організацій, і залишити можливість приватному Центральноєвропейському університетові, який фінансує відомий мільярдер-філантроп угорського походження Джордж Сорос, далі працювати у столиці Будапешті у статусі «вільної інституції».

«Угорщина становить випробування для Європейського союзу, щоб він довів свою здатність і бажання відповісти на загрози і порушення його власних засадничих цінностей із боку країни-члена», – мовиться в резолюції.

Наступний крок після попередження про порушення, передбачений Угодою про ЄС, – запровадження санкцій проти країни-порушника, серед яких, зокрема, припинення права голосу країни в Євросоюзі.

До цієї процедури в ЄС не вдавалися ще жодного разу. Європейська рада досі уникала такого кроку щодо країн-членів.

XS
SM
MD
LG